ZIDINE PRED OBRUŠAVANJEM: Odvojio se deo bedema u Kotoru!
Foto: Radio Kotor

Sledi jačanje kontrafora

ZIDINE PRED OBRUŠAVANJEM: Odvojio se deo bedema u Kotoru!

Crna Gora -

Kontrafor od bedema između letnje pozornice i mosta ka Tabačini u Kotoru odvojio se danas oko 11 sati, pišu lokalni mediji.

Kako su rekli iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, kontrafori su podizani kako bi ojačali bedeme srednjevekovnog grada, ali za njih nisu konstrukciono vezani. Prve procene kažu da je reka Škurda isprala temelje, a postavlja se pitanje i koliko su ugroženi ostali kontrafori duž reke. Na teren su izašli direktorka kotorske Uprave za zaštitu kulturnih dobara Marija Popović, sekretar za zaštitu prirodne i kulturne baštine Nenad Vukadinović i Zoran Dragović iz Komunalne policije.

"U saradnji sa Direkcijom za uređenje i izgradnju dogovorili smo prve korake i propisali potrebne mere. Na osnovu procene statičara u najskorijem roku radiće se jačanje kontrafora i sanacija dela bedema", rekla je za Radio Kotor Marija Popović, načelnica Uprave za zaštitu kulturnih dobara u Kotoru.

Foto: Radio Kotor
Foto: Radio Kotor

"Mislim da bi odmah na teren trebalo izvesti statičare i druge stručnjake kako bismo saznali da li je oštećenje veće i na širem delu bedema. Prvo struka da da svoju procenu, pa onda da se pristupi sanaciji. Moglo se nešto pre uraditi, to je istina. Govorili smo da se treba snimiti stanje kompletnih bedema, da se zna u kakvom su stanju, gde su kritična oštećenja i nakon toga pristupiti sanaciji. To čeka ili ovu ili neku narednu vlast, siguran sam da će to biti apsolutni prioritet ili ove ili neke druge opštinske administracije", rekao je sekretar Vukadinović. Inače, deo bedema se pre par mjeseci odronio na Parilu.

(Radio Kotor)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track