KOMEMORACIJA U POTOČARIMA Izetbegović: Politiku koja je dovela do Srebrenice napustiti zauvek
Foto: REUTERS 24 3 2016

Sećanje

KOMEMORACIJA U POTOČARIMA Izetbegović: Politiku koja je dovela do Srebrenice napustiti zauvek

Region -

U prisustvu predstavnika međunarodne zajednice, vlasti BiH i porodica žrtava u Potočarima je počelo obeležavanje 21 godišnjice od zločina nad Bošnjacima u Srebrenici kojem iz Srbije prisustvuje samo predsednik opozicione LDP Čedomir Jovanović.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas u Potočarima da je BiH overena genocidom i da i dalje treba da tražiti istinu i pravda za svakog ubijenog Srebreničana.

Obraćajući se na komemoraciji povodom 21. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici, on je kazao da hiljade ubijenih danas leži u Memorijalnom centru u Potočarima, a da se hiljade ubijenih još traži."Tela su zatrpavana u nadu da će zločin biti potpun. BiH je overena genocidom i sada 21 godinu kasnije napokon možemo tražiti istinu i pravdu za svakog Srebreničana. Moramo dosegnuti pravdu, jer bez nje nema praštanja. Tek onda, kada i bez najmanje rezerve stvari postavimo na njihovo mesto i kada otklonimo sumnju ko je stojao na pravoj, a ko na pogrešnoj strani istorije, rešićemo se podela", istakao je Izetbegović.

On je dodao da ne postoje reči kojima se mogu izraziti bol i patnja.

"Šta kazati majkama koje su ukopale svoju decu da bi danas imali državu BiH? Molićemo se danas i za dečaka Avdiju, kojem je bilo 14 godina i za starca Mustafu, kojem je bilo 77 godina, kada su ubijeni", istakao je Izetbegović.

Navodeći da je "istina potrebna prošlosti i sadašnjosti, ali da je najpotrebnija budućnosti", on je ocenio da "politike koje su dovele do Vukovara i Srebrenice moraju biti napuštene".

"Politike koje su dovele do Vukovara i Srebrenice moraju biti napuštene jednom i zauvek. Sećamo se strahota prošlosti, ali se zavetujemo da nas one neće paralizovati. Svi smo preživeli neke tragedije i, uprkos bolu, obaveza nam je da zemlju nastavimo činiti boljom", naglasio je Izetbegović.

Predsedavajući Predsedništva BiH dodao je da se "oni koji negiraju genocid pomire sa najtamnijom mrljom u svojoj istoriji", naglašavajući da na kraju ostaje samo istina koja može budućnost osloboditi hipoteka prošlosti.

U Memorijalnom centru u Potočarima održava se komemorativni skup povodom 21. godišnjice stradanja srebreničkih Bošnjaka, koji su ubijeni tokom ofanzive srpskih snaga na zaštićenu zonu Srebrenice u julu 1995. godine.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti sahranjeno 127 novih identifikovanih srebreničkih žrtava.

Do sada je u Memorijalnom centru sahranjeno 6.377 bošnjačkih žrtava.

Ove godine na komemoraciji u Potočarima nije stigao niko od visokih zvaničnika Srbije, kojima je ranije poručeno da "nisu dobrodošli, jer negiraju genocid".

Komemoraciji ne prisustvuje niko od visokih zvaničnika RS.

Skup u Potočarima obezbeđuje MUP RS, u saradnji sa ostalim bezbednosnim agencijama BiH.

Predstavnici srpske vlasti proglašeni su nepoželjnim ove godine u Srebrenici jer su, kako je poručeno, negatori genocida.

Komemoracija je počela čitanjem poruke mitropolita nekanonske crnogorske pravoslavne crkve Mihaila koji je, između ostalog, poručio da će Gospod kazniti zločince prema zaslugama, te da Bošnjaci treba da oproste, ali da nikada ne zaborave.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković prvi se obratio prisutnima ocenivši da je dan kada je pala Srebrenica i kada je u tom gradu, kako je rekao, izvršen genocid jedan od najmračnijih dana 20. veka.

On je podsetio da je 2015. na obeležavanju dve decenije od zločina u Srebrenici u Potočarima, ceo svet gledao u Bošnjake, a mi, kako je rekao, prema Bogu pokušavajući da "svoim žrtvama damo smiraj".

Presude sudova, uključujući i presudu Radovanu Karadžiću za genocid u Srebrenici, potvrda su da svet ne može i "ne želi preći preko zločina genocida".

Pravda je, smatra Duraković, potrebna jednako i Srbima i Bošnjacima u Srebrenici.

"Ovde su mrtvi vratili žive", istaknuo je Duraković i pozvao Srebreničane da se vrate u svoja mesta, da "govore o zločinu genocida kako se on nikada ne bi zaboravio".

Prema njegovim rečima, "istina i pravda" jedini su put za zdravu budućnost, te da su istina i pravda jednako potrebni i Bošnjacima i Srbima.

"Samo tako ćemo moći da gradimo zajedničku budućnost. Samo tako graditi društvo u kojima će naše razlike biti bogatstvo", rekao je Duraković Duraković je kazao da je 'Srebrenici ljubav i smisao našeg postojanja'.

SAD: Lideri BiH se moraju ujediniti

SAD su povodom 21. godišnjice zločina u Srebrenici pozvale lidere Bosne i Hercegovine da zajedno rade na napretku zemlje i apelovale na mirno prevazilaženje svih razlika, saopštio je danas Stejt department.

"Sećanje na ono što se desilo u Srebrenici treba da ojača našu rešenost da prevaziđemo razlike mirno, poštujući osnovno dostojanstvo svakog čoveka, bez obzira na nacionalnost, rasu, pol ili veru", navedeno je u saopštenju.

"Lideri BiH se moraju ujediniti da bi pokrenuli zemlju napred, da promovišu socijalnu koheziju, dobru vladavinu i ekonomski prosperitet, i da omoguće da deca i unuci srebreničke generacije izgrade snažne zajednice i da vode bezbedne i sigurne živote", dodaje se u saopštenju.

Stejt department je saopštio da je američki narod uz narod BiH na dan obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici i da SAD "duboko vrednuju" prijateljstvo sa celim narodom BiH.

"Naša osveta biće pravda, naš opstanak, smeh đece koji će posle nas doći. Upozoravajte, obilazite, govorite, dolazite i ovde se vraćajte. Mi se oduvek vraćamo, zločine pamtimo, pravdu tražimo i od pravde nećemo odustati!", naglasio je Ćamil Duraković.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović, jedini političar iz Srbije koji prisustvuje komemoraciji u Potočarima, rekao je uoči početka ceremonije da je njegov dolazak u Srebrenicu njegova ljudska obaveza i politička dužnost.

"Sam dolazak ovde je moja ljudska obaveza i politička dužnost - pogotovo u situaciji gde se politika prema ovome odnosi neodgovorno. Ne samo prema žrtvama, nego prema Bošnjacima i prema svima", kaže Jovanović za N1.

Nakon sudije haškog tribunala Teodora Merona govorio je ministar spoljnih poslova turske Mevlut Čvušoglu koji je Bošnjacima preneo pozdrave turskog državnog vrha i naroda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track