GREŠKOM ZRAČILI ZDRAVU PACIJENTKINJU: Ćerki i sinu rekli da se pripreme za smrt majke!
Foto: Shutterstock

skandal u sloveniji

GREŠKOM ZRAČILI ZDRAVU PACIJENTKINJU: Ćerki i sinu rekli da se pripreme za smrt majke!

Region -

MARIBOR - Osamdesetčetverogodišnja Mariborčanka dobila je veliku dozu zračenja, a porodica je posle toga rečeno da joj nema pomoći i da se pripreme za smrt, ali se ispostavilo da je došlo do katastrofalne greške i teških posledica za nju i porodicu.

Žena je zbog administrativne greške zamenjena sa drugom pacijentkinjom iistog imena i prezimena i godištakoja je bila u terminalnoj fazi neizlečive vrste raka i koja je u međuvremenu i umrla.

Slučajem se sada bavi pravobraniteljstvo za prava pacijenata, više zdravstvenih ustanova i njena osobna lekarka, ali i policija, piše mariborski dnevni list "Večer".

Sin i ćerka nepokretne 84-godišnjakinje ispričali su kako ih je šokirao poziv da se njihova majka javi na zračenje u Ljubljanu jer oni nisu znali da je bolesna niti im je išta rekla. Mislili su da im je majka prikrivala svoje zdravstveno stanje pa su otišli kod njene lekarke na konsultacije i po uput.

Lekarka je najpre rekla da ni sama o tome ništa ne zna, ali ih je onda zamolila da izađu iz ordinacije. Nekoga je nazvala telefonom, a onda im dala uput za majčino zračenje na Onkološkom institutu u Ljubljani.

Kad ni posle nekoliko nedelja posle zračenja "totalnom dozom 1x8 Gy", kako stoji u dokumentaciji, nisu dobili nikakve nalaze, zatražili su informacije u mariborskoj bolnici, gde je njihova majka bila ranije operisan zbog žuči i kod njene lekarke, kako bi utvrdili o čemu se radi.

Na kraju su im priznali da je došlo do kobne zabune, odnosno zamene identiteta te da su zračili pogrešnu osobu. Pretpostavlja se da je do pogreške došlo zbog nedovoljne pažnje u komunikaciji između bolnice u Mariboru i onkologa u Ljubljani, a dom zdravlja u kojem radi lekarka pacijentkinje odbija odgovornost.

Žena kojoj su predviđali još samo nekoliko dana života imala je posle intenzivnog zračenja zbog nepostojećeg tumora velike zdravstvene probleme i mučnine, a na leđima su joj i posle tri meseca od zračenja velike modrice, kažu njeni ukućani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track