(18+ VIDEO) VETERAN ŠOKIRAO NA PROTESTU PROTIV VATIKANA: Ne idem u crkvu jer su hteli da me nag.ze
Foto: Printscreen Twitter

Iznervirao se

(18+ VIDEO) VETERAN ŠOKIRAO NA PROTESTU PROTIV VATIKANA: Ne idem u crkvu jer su hteli da me nag.ze

Hrvatska -

Protest "Raskid!4" održan je danas u Zagrebu, a okupljeni su tražili raskid, kako ističu, štetnih Vatikanskih ugovora kojima se negiraju odredbe Ustava Republike Hrvatske o sekularnosti države, odnosno odvojenosti verskih zajednica od države

Predstavnici organizatora - Pokreta za sekularnu Hrvatsku, Inicijative "Nisam Vernik", udruženje "Protagora" i "LiberOs", istakli su da je neophodno poslati jasnu i glasnu poruku vlastima da građani Hrvatske žele da budu punopravni građani, a ne potlačena masa o kojoj političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju daleko od očiju javnosti, donoseći odluke protivne njenim interesima, prenosi Hina.

Poručili su da je došlo vreme za raskidanje "štetnih ugovora sa Svetom stolicom" koji, kako ističu, godišnje uzimaju više od milijardu kuna i preskupo koštaju hrvatske građane.

Većina hrvatskih gradjana, navode oni, pretvorena je u građane drugog reda, političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju o njima sklapanjem tajnih sporazuma protivno interesima većine.

"Vatikanski ugovori omogućuju nejednakost pred zakonom", navode demonstranti.

Zbog Vatikanskih ugovora nismo svi jednaki pred zakonom jer omogućuju kleru privilegovan položaj pred hrvatskim sudovima i u javnim institucijama te sistemsku diskriminaciju grupa koje katolička hijerarhija inače diskriminše - žena i LGBT-osoba, kao i nekatolika, čija deca časove veronauke provode po školskim hodnicima.

Diskriminisani su i svi koji se ne slažu s onim što hijerarhija radi i zastupa, počev od finansiranja vlastitog luksuza novcem osiromašenih hrvatskih gradjana, poručili su demonstranti.

Na skupu je bilo oko 400 demonstranata a na Jutjub kanalu Index.hr objavljen je i jedan od njih koga su predstavili kao veterana, a koji je ispričao i svoju priču zašto ne želi da ide u crkvu.

"Prestao sam ići od 10. godine u crkvu zato što me pop hteo nag.ziti", ispričao je on.

(Beta/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track