VAPAJ HRVATSKIH MORNARA ZAROBLJENIH U ANGOLI: Ovde se ne poštuju zakoni, a nama preti 6 godina zatvora
Foto Profimedia, Foto: Foto Profimedia

Horor

VAPAJ HRVATSKIH MORNARA ZAROBLJENIH U ANGOLI: Ovde se ne poštuju zakoni, a nama preti 6 godina zatvora

Hrvatska -

Dvojica riječkih mornara zarobljena su skoro tri meseca u Angoli zbog optužbe za krađu brodskog goriva, bez dokaza i bez prava da se brane na jeziku koji je njima razumljiv.

Komandant D.J. je za Index.hr ispričao šta se sve događalo pre nego što je posada broda "Saton tajd" ostala zarobljena u luci Sojo u Angoli. "Drugi oficir na brodu mi je rekao da ćemo, ako ostane i dalje na istoj poziciji broda, imati problema. Ostao je na istoj poziciji, a nakon što je on napustio brod, problemi su počeli", kazao je D.J.

Problemi o kojima je drugi oficir verovatno govorio su bili tehničke prirode. Sve dok ih u angolskoj luci Sojo nije iznenadila policija. "Na brod ih je ušlo 30-tak ili 40-tak, obišli su komandni most, sve kabine, palubu, bili su u svakoj prostoriji, pretražili sve delove broda. Kad sam ih pitao šta se događa, odgovarali su da je sve u redu", dodaje D.J. Pomislili su da se radi o policijskoj vežbi i nije im padalo na pamet da bi se moglo raditi o istrazi krađe goriva.

Nakon što su detaljno pretresli brod, rekli su posadi da pokupi svoje stvari i da idu s njima. "Čitavo to vreme, nismo znali ništa, uskraćivali su nam odgovore na pitanja i požurivali nas, u nekim momentima su bili čak i agresivni", nastavlja D.J.

Tek u policijskoj stanici im je rečeno za šta ih optužuju. "Ispitivali su nas jednog po jednog, uz pomoć brodskog agenta koji nam je prevodio", rekao je D.J.

"Tu smo saznali da je jedan od članova posade 1. mart prijavio kompaniji "Tajdvater" da smo stali u teritorijalnim vodama Konga kako bi iskrcali veliku količinu goriva". Radi se o više od 100 kubika nafte, kako su kasnije doznali. D.J kaže kako je bilo nekoliko kontrola stanja goriva i da ga je u rezervoarima u jednom kontrolnom merenju bilo čak i pet kubika više od očekivanog.

Smešteni su u hotel, u kućni pritvor. Angolska vlada nije ih pitala ni imaju li šta da jedu. Bez ikakvih dokaza o nedostatku nafte, oduzeti su im pasoši koje su dobili tek nakon što je to zatražila ukrajinska diplomatija.

Dva Filipinca, tri Ukrajinca, jedan Rus i dva oficira Hrvatske optužena su za krađu nafte sa broda. Angolci koji su bili deo posade pušteni su kućama i ne rade.

Tek na trećem saslušanju, na sudu im je rečeno da će im trebati advokat. Do tada su već bili suočeni sa papirima i "dokazima" koji su im bili nerazumljivi zato što su bili na portugalskom jeziku. Advokata su uspeli da nađu preko poznanika. Filipinci su, za razliku od Riječana, dobili advokate koje je angažovala njihova ambasada u Angoli.

Zatvorenike su obišle diplomate Filipina, Ukrajine i Rusije, a iz hrvatske ambasade u Portugalu, koje je nadležno za prostor Angole, poručili su im da šalju protesne note u Angolu.

Čuli su i da im je počasna konzulka RH u Angoli poručila da se strpe jer će "biti sve vrlo brzo gotovo", rekao je prvi oficir broda "Saton tajd" Vanja Maričić.

Maričić dodaje da se boje šta ih dalje očekuje tamo, u ova tri meseca koliko su zarobljeni u Africi, supruga mu je bila na operaciji, ima malu bebu i porodica mu jako nedostaje. Njegova porodica boji se za njegov život.

"Žao mi je da se u 21. veku događaju ovakve stvari i da se u Africi ne poštuje niti jedan međunarodni zakon. Ne samo pomorski, ne poštuju ni jedan zakon", razočaran je Maričić.

Komandant broda D.J. kaže da je ovo situacija u kojoj svi pate. Njegova supruga ima bolesno srce i čitava ova situacija je jako stresna za nju. I ostala porodica brine zbog neizvesne situacije.

Sledeće ročište na sudu u Angoli, ako je za verovati advokatu, trebalo bi da bude ove nedelje. Očekuje se i odluka suda o njihovoj krivici.

D.J. kaže da im, ako ih sud proglasi krivima "ne gine dve do šest godina zatvora". Dodaje i da se obojica nadaju da će ipak sud presuditi u njihovu korist.

(Kurir.rs/Index.hr)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track