ŠPIJUNSKI SKANDAL POTRESA BALKAN: Slovenačka tajna služba prisluškivala Sanadera
Foto Beta / Dario Grizelj, Foto: Beta / Dario Grizelj

aFERA

ŠPIJUNSKI SKANDAL POTRESA BALKAN: Slovenačka tajna služba prisluškivala Sanadera

Hrvatska -

Suđenje bivšem slovenačkom premijeru Antonu Ropu, koji je optužen za izdavanje tajnih podataka, otkrilo je da je slovenačka obaveštajna služba SOVA 2004. godine sistemski pratila i snimala sve telefonske razgovore tadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera sa slovenačkim kolegama Ropom i Janezom Janšom, koji ga je te godine nasleedio na čelu vlade, tvrdi slovenački nedeljnik “Reporter”, blizak desnom centru.

Za postojanje tih snimki saznalo se tokom suđenja Ropu, ali i tokom rada parlamentarne komisije za kontrolu tajnih službi, a sada je poznat i sadržaj snimaka, navodi Reporter.

Zbog toga što je 2007. u razgovoru s jednim novinarom, koji je sve bez njegova znanja snimao, rekao da su se Janša i Sanader “dogovarali” o graničnim incidentima u Piranskom zalivu kako bi se 2004. na izborima delovalo na birače u korist Janše, a protiv Ropa, Janša je Ropa već ranije tužio zbog klevete, što je sudski rešeno međusobnom nagodbom, ali je protiv Ropa u međuvremenu pokrenut postupak zbog odavanja tajnih podataka novinaru i javnosti pa mu, bude li osuđen, sada preti visoka novčana kazna.

Istražujući pozadinu Ropovih navoda da je spomenuto vreme slovenačka tajna služba zbog nacionalnih interesa na moru i u Piranskom zalivu pratila telefonske razgovore hrvatskog premijera, ali ne i slovenačke političare, sad je arhiv tajne službe SOVA otkrila pet snimaka Sanadarovih telefonskih razgovora sa Ropom i Janšom, snimljenih na pet CD-a, a većinom se razgovaralo o graničnom prelazu i tadašnjoj najavi Ropa da će uskratiti potporu svoje vlade ulasku Hrvatske u Evropsku uniju, piše Reporter.

Među njima je i razgovor u kom Rop kaže hrvatskom kolegi da doslovce “ne radi pizdarije”, odnosno da povuče nameru proglašenja hrvatske zaštićene ekološko-ribolovne zone (ZERP) jer će u suprotnom Slovenija blokirati hrvatsku kandidaturu i članstvo Evropskoj uniji.

Parlamentarnoj komisiji za kontrolu tajnih službi, koja je slušala pomenute CD-snimke u sedištu slovačke SOVA, bio je vrlo zanimljiv i razgovor Sanadera i Janše o incidentu koji se dogodio pred same parlamentarne izbore u Sloveniji 2004., kad je hrvatska policija uhapsila nekoliko slovačkih članova Pučke stranke (SLS) Janeza i Marjana Podobnika, koji su ilegalno prešli granicu kod Plovanije kako bi izrazili svoju podršku “borcu za slovenačku južnu granicu” Jošku Jorasu.

Sanader je tada telefonski iz Njujorka pričao sa Janšom, koji je rekao da je Hrvatska time napravila “glupost” koja će uticati na izborni rezultat u Sloveniji, jer se u to vreme Slovenska pučka stranka isticala ekstremističkim izjavama i traženjem pomicanja granice, pa čak i nekim izjavama kako bi granica u Istri trebalo da bude ne na Dragonji, nego na reci Mirni.

(Kurir.rs/Net.hr)

Foto Beta / Dario Grizelj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track