(VIDEO) POŽAR HARA MAKARSKOM: Više od 200 vatrogasaca bori se sa vatrenom stihijom
Foto Profimedia, Foto: Foto Profimedia

Prirodna katastrofa

(VIDEO) POŽAR HARA MAKARSKOM: Više od 200 vatrogasaca bori se sa vatrenom stihijom

Hrvatska -

Požar koji je prošle noći izbio u Gornjoj Podgori kod Makarske, obuzdan je kod mesta Podgore gde su odbranjene kuće i hotel, ali vatra se širi prema šumi Parka prirode Biokovo, potpomognuta jakim vetrom koji otežava rad više od 200 vatrogasaca sa stotinak vozila, javila je danas agencija Hina.

Zbog jake bure uz udare i preko 100 kilometara na sat, požar se iz Gornje Podgore za samo dvadesetak minuta primakao prvim kućama i hotelima. Iz hotela "Sirena" ispred kojeg su gorele palme, zbog opasnosti od vatre evakuisani su gosti, kao i deo stanovnika Podgore čijim je kućama zapretila vatra.

Požar se i dalje širi prema borovoj šumi između Podgore i Tučepa, nedaleko puta Makarska-Vrgorac, kao i prema šumi Parka prirode Biokovo. Veliki požar gasi više od 200 vatrogasaca s više od stotinjak vozila iz svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja i s područja Splitsko-dalmatinske županije.

U pomoć su nakratko pritekl a tri vatrogasna aviona, ali su se zbog prejakog vetra vratili u bazu. Zbog požara su zatvoreni Jadranska magistrala između Tučepa i Podgore i neki drugi putevi, a od Splita do Ploča se putuje zaobilazno. Zbog opasnosti su isključeni 110 kW i 35 kW dalekovod, kao i niskonaponska mreža, te je Podgora od jutros bez električne energije.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track