MUČNA ISTINA IZA SEZONSKIH POSLOVA Pernar objavio ispovest kuvara iz Hrvatske: Radimo po 12 sati bez slobodnog dana!
Foto: Profimedia, Foto: profimedia

A PLATA SVE MANJA

MUČNA ISTINA IZA SEZONSKIH POSLOVA Pernar objavio ispovest kuvara iz Hrvatske: Radimo po 12 sati bez slobodnog dana!

Hrvatska -

Hrvatski poslanik Živog zida, Ivan Pernar na svom Fejsbuk profilu podelio je ispovest Slavonca koji je odlučio da stane na put pričama poslodavaca koji tvrde da nude odlične sezonske poslove, ali se na oglase niko ne javlja.

Slavonac je zamolio Pernara da na svom profilu objavi njegovu poruku, što je on i učinio.

Evo šta je ovaj Slavonac hteo da poruči ljudima:

"Pozdrav Ivane. Molim te da na svojoj stranici, barem kad budeš imao vremena, progovoriš o sezonskim radnicima i kukanju kako nema osoblja za sezonu. Ja, kao kuvar, prvi više ne želim na sezonske poslove posle svih neugodnih iskustava. Nikada nisam ćutao. Još pre 2, 3 godine sam portalima slao slike smeštaja i uslova u kakvima sam radio. Sada žale za nama Slavoncima i žele uvoz radnika u ugostiteljstvu. Ja sam pozvan ove nedelje kod mog savetodavca u službi za zapošljavanje i verovatno ću biti obrisan s evidencije nezaposlenih jer ne želim da radim po 12 sati dnevno bez slobodnog dana za 4.000-5.000 kuna (oko 500-700 evra). Biću samo još jedan broj manje u lažima ove države. Još pre 5,6 godina moja plata je bila i do 10.000 kuna (oko 1.300 evra). Sada treba da sam srećan ako dogovorim 6.000 kuna. Toliko od Slavonca koji još nije otišao u Irsku ili Nemačku, nadajući se da će stvari ići na bolje.”

U komentarima su svoja iskustva sa sezonskim poslovima podelili i drugi sezonski radnici širom Hrvatske.

Tako je jedna korisnica Fejsbuka napisala: "Dosta je više priča raznih preduzetnika na obali da niko ne želi da radi! Radila sam nekoliko sezona, od Istre do Dalmacije, smeštaj i hrana zagarantovani, toliko su bili dobri da smo hranu sami kupovali, a za smeštaj imali šatore."

Njenu priču podržala je i druga korisnica Fejsbuka koja je u komentaru napisala: "Za ono što se radi i koliko se radi u sezoni, plate su definitivno male. Radi se od 10-14 sati dnevno, bez ijednog slobodnog dana. Kada dogovarate za posao nude vam med i mleko, li kada počnete da radite sve se pretvori u pusta obecanja."

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track