SKANDAL U HRVATSKOJ: Ustaša Jure Francetić dobija spomen-ploču?
Foto: Printscreen

Skandalozna najava

SKANDAL U HRVATSKOJ: Ustaša Jure Francetić dobija spomen-ploču?

Hrvatska -

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) na svečanost u Otočcu pozvala i vrh države - Kolindu Grabar Kitarović i Andreja Plenkovića

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) najavila je za subotu otkrivanje spomen-ploče ustaškom pukovniku Juri Francetiću na njegovoj rodnoj kući u Otočcu.

Oni su na svečanost pozvali i predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsednika Sabora Gordana Jandrokovića, a hrvatske vlasti do zatvaranja broja nisu odgovorile da li će prisustvovati skupu ili će zaustaviti odavanje počasti komandantu Crne legije i jednom od najkrvoločnijih ustaša, poznatom po pokolju Srba.

U ZA EU: Ustaška propaganda literatura za školu!

foto: Tanjug/Sava Radovanović

„Srpski fašizam“

- Tragom projekta Velebitsko-vukovarski pobednički krug, HAZUD organizuje obeležavanje 105. godišnjice rođenja Jure Francetića, hrvatskog političara i legendarnog vojskovođe iz Drugog svetskog rata protiv udruženja italijanskog i srpskog fašizma - piše u toj pozivnici, prenosi hrvatski portal Telegram.

Pojedini mediji objavili su i rešenje spomen-ploče, koje su organizatori poslali uz pozivnicu. Osim što je Francetić proglašen vitezom, na ploči piše da je on „bojovnik protiv italijanskog i srpskog fašizma, posebno u istočnoj Bosni i Hercegovini, gde su združene srpsko-četničke i jugoslovensko-komunističke snage 1995. godine počinile međunarodno osuđen genocid u Srebrenici“. Kakve veze ima ustaški komandant koga su ubili partizani 1942. sa događajima iz 1995, nije baš jasno.

foto: Printscreen

HAZUD je Francetiću podigao spomenik u Slunju 2004. godine, ali tadašnji premijer Ivo Sanader ga je uklonio.

Nema šanse

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac je izjavio da ne zna mnogo o spomen-ploči.

- Sa mnom niko nije kontaktirao, niti od mene tražio odobrenje. Međutim, reč je o privatnoj kući i odobrenje nije potrebno - rekao je on za Telegram.

O ovome se oglasio i zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac.

- Nema šanse da bi takva inicijativa - tolerisanje dizanja ploče Francetiću i njegovo proglašavanje antifašistom u borbi protiv Italijana - mogla imati razumevanje koalicione vlade - rekao je on i dodao da i ploča sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ mora biti sklonjena iz centra Jasenovca.

E. K.

Popustio pred desničarima

BANDIĆ IPAK PROTERUJE TITA

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić e popustio pod pritiskom desničara, čija mu je podrška potrebna u gradskoj skupštini, pa je rešio da promeni naziv Trgu maršala Tita. On je dosad nudio samo mogućnost raspisivanja referenduma.

- Moj predlog će biti na prvoj sednici da se ovaj trg sa ovim nacionalnim simbolima zove Trg Republike Hrvatske - rekao je juče Bandić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track