MERKELOVA ZAPRETILA HRVATSKOJ: Poštujte odluku arbitražnog suda
Foto: AP, Foto: AP

UOči presude, vreme ističe

MERKELOVA ZAPRETILA HRVATSKOJ: Poštujte odluku arbitražnog suda

Hrvatska -

Nemačka vlada u četvrtak je pozvala Hrvatsku da poštuje i sprovede odluku Arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije.

U saopštenju nemačke ambasade u Zagrebu, objavljenom samo nekoliko sati pre presude Arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, ističe se da vlada u Berlinu smatra važnim "načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju poštovati, te da ih sve strane moraju implementirati".

Međunarodno arbitražno sudstvo je neprocenjiv instrument međunarodnog prava i igra važnu ulogu u rešavanju međudržavnih sporova, ističe se u saopštenju.

Države članice Evropske unije moraju da daju dobar primer

"U vezi s jednim bilateralnim pitanjem Slovenija i Hrvatska su sporazumom zajedno međunarodnom arbitražnom sudu podnele postupak 4. novembra 2009. godine. Zbog toga je, sa gledišta nemačke vlade, potpuno nezavisno od odluke, važno načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju ispoštovati i da ih sukobljene strane moraju primeniti", poruka je Nemačke.

"Očuvanje integriteta međunarodnog sudstva u zajedničkom je interesu svih država. Države članice Evropske unije u tome moraju da prednjače dobrim primerom", zaključuje se u saopštenju.

Hrvatska insistira na tome da neće prihvatiti, niti priznati presudu što je u skladu sa odlukom Hrvatskog sabora iz jula 2015. o povlačenju iz arbitraže zbog "teške povrede arbitražnog postupka".

Zagreb je tada ocenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan pošto je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i Simona Drenik, zvaničnik slovenačkog ministarstva inostranih poslova, dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija. I Sekolec i Drenik su posle tog "skandala" podneli ostavke.

Hrvatska je izašla iz arbitraže pozivajući se na član 60. Bečke konvencije koji dopušta obaranje sporazuma u slučaju njegove "teške povrede".

(Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track