OČUVANJE NARODNE TRADICIJE: Sabor narodnog stvaralaštva Sijelo Tromeđe po 23. put u Kninu
Foto: Profimedia

MESTO PESME I VESELJA

OČUVANJE NARODNE TRADICIJE: Sabor narodnog stvaralaštva Sijelo Tromeđe po 23. put u Kninu

Hrvatska -

Sabor ojkačkog pevanja i očuvanja običaja i folklornih tradicija Srba na tromeđi Like, Bosne i Dalmacije u Strmici kod Knina, Republika Hrvatska, „Sijelo Tromeđe“ je počelo okupljanjem krajiških ojkača i svirača pre 32 godine, ali na uvek vetrovitoj tromeđi održano je ukupno 22 sabora.

Najduži prekid u održavanju bio je od 1995. do 2008. godine, zbog rata i progona Srba sa tog do tada etnički čistog srpskog prostora. Zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i sponzora, ali pre svih Ministarstvu kulture Republike Srbije, „Sijelo“ je obnovljeno 2008. godine i od tada je ponovo u funkciji očuvanja tradicije i ojkačke pesme na tromeđi Like, Bosne i Dalmacije. Ponovo tromeđom odjekuje himna sabora „Volim Bosnu, u srcu mi Lika, Dalmacijo ljubavi velika“.

U proteklih osam godina “Sijelo Tromeđe”, zahvaljujući podršci sponzora i donatora, vratilo je ojkačku pesmu na tromeđu i postalo jedna od najznačajnijih kulturnih smotri Srba u Hrvatskoj. Selo Strmica na tromeđi, a sada i na samoj granici dve republike, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ponovo je postalo mesto susretanja i njegovanja srpske tradicije i folklora sa obe strane granice. Svakako najveći uspeh ove smotre je oživljavanje rada ojkačkih pevačkih muških i ženskih grupa u Gračacu, Korenici i Udbini - u Lici, Žegaru, Golubiću i Strmici na područiju Dalmacije, a sa područja susedne Republike Bosne i Hercegovine ponovo stižu mladi iz KUD-a “Drvar” i ojkači iz Drinića kod Bosanskog Petrovca, kao i grupe “Sinovi Manjače” iz Banja Luke i „Zvuci Nevesinja“.

Iz izbeglištva u Srbiji stalni učesnici su: “Srpska tromeđa” iz Beograda i ojkači iz Bačkog Jarka. Dragi gosti su i kulturno umetnička društva “Nikola Tesla” i „Krajina“ iz Beograda.

Sabor narodnog stvaralaštva Srba u Strmici kod Knina 23. “Sijelo Tromeđe” održaće se 7. i 8. jula . Pored učešća prošlogodišnjih ojkačkih grupa sa područja Hrvatske: Obrovac, Gračac, Knin, Split, Korenica, nastupiće i ojkačke grupe iz susednih mesta Bosne i Hercegovine: Banja Luka, Bosanski Petrovac, Drvar, Glamoč i Nevesinje. Iz navedenih mesta Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 23. sabor se očekuje i više svirača na narodnim instrumentima: diple, gusle, frule i svirale. Iz Srbije se planira gostovanje više ojkačkih pevačkih grupa, kao i pravih čuvara srpske kulturne tradicije Svetlane Spajić i Milana Vašalića.

Što se tiče gostiju iz Hrvatske, planirano je okupljanje svih srpskih ojkačkih grupa sa područja Like i Dalmacije, kao i pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjete“ iz Splita. Kao i do sada, ovaj sabor će biti i susret hrvatskih i srpskih novinara, kao i njihovih kolega sa područja Bosne i Hercegovine koji će, već po tradiciji, pratiti sabor. Skup u Strmici ponovo će biti iskorišćen za susret načelnika općina sa Tromeđe, gde vlast čine Srbi, ili u njoj participiraju, radi unapređenja kulturnog, privrednog a posebno turističkog razvoja ovog kraja gde još uvek Srbi čine većinu.

- Sabor u Strmici se održava u porti crkava Rođenje Presvete Bogorodice i Svetog Jovana Preteče. Pre tri godine obeležili smo 100 godine osveštenja crkve Rođenja Presvete Bogorodice u čijoj porti se sabor i održava. Započeli smo i pripreme za obeležavanja velikog predstojećeg jubileja – 400 godina crkve Svetog Jovana Preteče koja je u istoj porti, najstarije crkve na tromeđi izgrađene 1618. godine. Kod obeležavanja jubileja crkve Rođenje Presvete Bogorodice, pre tri godine, uredili smo prostor na kojem je od 1931. do 1941. godine bio pčelinjak kraljice Marije Karađorđević čijim su se medom lečili tuberkolozni bolesnici u sanatorijumima širom Kraljevine Jugoslavije. Na tom mestu uradili smo scenu za izvođenje programa.

Ovaj sabor je oduvek bio mesto pesme, veselja i spajanja naroda, takva mu je i himna, ali se mora učiniti sve da se ispravi nepravda - ojkačko pevanje su do danas najviše sačuvali Srbi pod Dinarom na tromeđi Like, Bosne i Dalmacije. To je i najveći razlog da se sabor u Strmici kod Knina održi, unapredi, i da mu se od etnomuzikologa i kulturnih institucija iz Srbije pruži još veća podrška", navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja