(VIDEO) POŽARI OD ISTRE DO DALMACIJE: Hrvatska angažovala čak i vojsku da gasi vatrenu stihiju
Foto: FOTO AP

vatrena stihija

(VIDEO) POŽARI OD ISTRE DO DALMACIJE: Hrvatska angažovala čak i vojsku da gasi vatrenu stihiju

Hrvatska -

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske objavio je danas da su od Istre do Dalmacije angažovane vazdušne snage u gašenju više požara na prostoru od Istre do Dalmacije.

Protivpožarne namenski organizovane snage Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. vazduhoplovne baze Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane (HRZ i PZO) iz kasarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, angažovane su danas, prenosi Index.hr.

"Na požaru na ostrvu Viru u Zadarskoj županiji u gašenju požara učestvovala su tri kanadera CL-415, a na požaru Košljun na ostrvu Pagu u dva su navrata požar gasila po tri kanadera.

Novi požar je izbio u Vrani kod Biograda na moru gde je bio angažovan jedan kanader CL-415, a odmah nakon toga dva kanadera su poletela prema Brodarici kod Šibenika kako bi gasili požar.

Po prvi put u ovoj protivpožarnoj sezoni vazdušne snage angažovane su na području Istre i to na požaru Vodnjan gde je požar gasio jedan kanader.

U popodnevnim satima veliki požar se razbuktao u Benkovačkom Selu gde je upućeno pet kanadera, a pozivi za angažovanjem vazdušnih snaga dolaze i za najnoviji požar kod Lišana Ostrovičkih.

Na požaru Kozjak-Dugobabe i Cista Provo-Šestanovac vazdušne snage su se dva puta pokušavale probiti do požara, no zbog orkanskih udara bure i jakih turbulentnih strujanja nisu mogle započeti s gašenjem požara.

Prema rečima komandanta PP NOS-a HRZ i PZO pukovnika Maria Pleše, vetar duva snagom od 33 čvora, te se čeka smirivanje vremena u zaleđu kako bi se i na te požare uputile vazdušne snage.

Od početka ovogodišnje protivpožarne sezone, vazdušne snage 93. vazduhoplovne baze HRZ i PZO-a učestvovale su u gašenju 81 požara (34 u Šibensko-kninskoj, 24 u Splitsko-dalmatinskoj, 16 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji), saopštilo je Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track