(VIDEO, FOTO) DRAMATIČNE SLIKE IZ  SPLITA: Vatrogasci i građani odbranili grad od požara, povređeno 80 ljudi, ostalo je samo ovo!
Foto: Zvonimir Barišin, Foto: Zvonimir Barišin

DRAMA NIJE GOTOVA

(VIDEO, FOTO) DRAMATIČNE SLIKE IZ SPLITA: Vatrogasci i građani odbranili grad od požara, povređeno 80 ljudi, ostalo je samo ovo!

Hrvatska -

Na područijima zahvaćenim požarima oko Splita trenutno se nalazi 384 vatrogasca sa 102 vatrogasna vozila iz 21 vatrogasne stanice, a do 7 sati poletela su tri kanadera.

Veliki požar koji je juče besneo u okolini Splita u večernjim satima se, potpomognut ponovno oačalim vetrom, proširio do samog grada.

foto: Zvonimir Barišin

Na području od Omiša do Splita lakše je povređeno 80 osoba, uglavnom vatrogasaca, kaže direktor županijske Hitne medicinske pomoći Leo Luetić.

Nekoliko osoba zbog gutanja dima je primljeno u bolnicu, vatra je zapretila objektima u tri kvarta, ali šef vatrogasaca Dražen Glavina veruje da je najgore za Split prošlo.

foto: Zvonimir Barišin

Ipak, u kasnim večernjim satima vetar je razbuktao plamen na dve lokacije u okolini grada te su vatrogasci čitave noć branili kuće u Strožancu i Podstrani, piše Jutranji.

U Podstrani je jutros i dalje vidljiv otvoreni plamen, samo stotinak metara od kuća, piše Slobodna Dalmacija.

foto: Zvonimir Barišin

Kanaderi će tokom jutra braniti liniju i kuće na ovom području.

foto: Zvonimir Barišin

Žarišta na predelu od Žrnovnice do Tugara osiguravati vatrogasci kojima, posle više od 27 sati borbe s požarom, vetar konačno olakšava posao i požar nosi prema brdu.

Na požarištima su izgorele brojne kuće, neke su nagorele, kao i objekti i automobili, piše 24sata.

foto: Zvonimir Barišin

Deo stanovništva noćas je samovoljno napustio domove u ugroženim područjima, a smeštaj su im pružili brojni Splićani koji ih primaju u svoje domove.

foto: Zvonimir Barišin

Prema gruboj proceni, u požarima koji su već 27 sati aktivni na potezu od Omiša do Splita progutano je 4.500 hektara guste borove šume, makije, trave, niskog raslinja i maslinika.

foto: Zvonimir Barišin

Vatrogasci su tokom ponedeljka primili više od 5.000 poziva uznemirenih građana.

foto: Zvonimir Barišin

Nebo nad Splitom još uvek je sivo i nepregledno, a u vazduhu ima dosta pepela zbog čega je sve teže disati.

foto: Zvonimir Barišin

Autoput Zagreb-Split-Ploče u potpunosti je otvoren za sva vozila, ali zbog požara su zatvoreni putevi Solin-Klis u oba smera, Žrnovnica - Srinjine i Mravinci - Žrnovnica.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track