ZABORAVITE POŽARE, HRVATSKU OBALU ĆE POHARATI NEŠTO DRUGO: Organizacija Grinpis poslala specijalni brod kao pomoć
Foto: Profimedia0277594197

opasno

ZABORAVITE POŽARE, HRVATSKU OBALU ĆE POHARATI NEŠTO DRUGO: Organizacija Grinpis poslala specijalni brod kao pomoć

Hrvatska -

Aktivisti organizacije grinpis na hrvatskom ostrvu Mljetu su izložili deset metara visoke skulprute plastične flaše, slamke i čaše, kako bi upotorili da se jasdran guši u plastičnom otpadu.

"Žalosno je da zbog nekoliko sekundi jednokratne uporabe plastike trajno zagađuje more koje toliko volimo i životinje koje u njemu žive. Ostrva su najlepši deo naše obale, a svake godine na njih doplutaju tone plastike. Vreme je da shvatimo da se problem treba rešavati od uzroka, odnosno da hitno moramo da menjamo navike i odvikavati se od plastike za jednokratnu upotrebu", ustvrdila je Mihaela Bogeljić iz Grinpisa

Grinpisov brod Rejnbou Vorior III već nekoliko dana plovi Jadranom kako bi, ukazao na problem zagađenja plastičnim otpadom, te da su posebno pogođena južnodalmatinska ostrva na kojima se stanovnici, volonteri i posetioci cele godine bore sa plastikom, a izuzetak nije ni područje Nacionalnog parka Mljet.

"Na Mljet, Vis, Lastovo, Šoltu i druga ostrva koji su položena paralelno sa obalom, odnosno sa smerom glavne morske struje i sa smerom duvanja juga, nasukava se velika količina otpada. Veliku većinu toga čini plastika, koja se sa vremenom fragmentira i kao mikroplastika ostaje u moru stotinama godina", upozorio je Hrvoje Čižmek, predsednik Društva za istraživanje mora - 20.000 milja, udruženja naučnika koje je u partnerstvu sa Grinpisom dokumentovali podmorje oko NP Mljet.

Grrinpis poziva građane da potpišu peticiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu i da pročitaju izveštaj "Sredozemlje zatrpano plastikom" koji pokazuje da je u svetskim razmjerima 60-80 posto morskog otpada plastika i da prosečna gustoća plastičnog otpada u Sredozemnom bazenu iznosi jedan komad na svaka četiri kvadratna metra, što je uporedivo sa nakupljanjem plastičnog otpada u pet suptropskih okeanskih vrtloga.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) NOVA DRAMA NA LUŠTICI! Stanje dramatično, vatra preti naselju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track