SLOVENIJA UPOZORAVA HRVATSKU: Obavestićemo EK da ne poštujete granicu
Foto: Profimedia

SLOVENIJA UPOZORAVA HRVATSKU: Obavestićemo EK da ne poštujete granicu

Hrvatska -

Slovenija namerava da obavesti Evropsku komisiju o hrvatskom nepoštovanju i kršenju međunarodne granice, najavio je premijer Miro Cerar, a predsednik Borut Pahor smatra da bi Hrvatska trebalo da uputi "diskretan signal" da je spremna na poštovanje arbitražnog sporazuma o granici, uprkos, kako je rekao, javnom stavu da ga ne priznaje.

Cerar je, naime, rekao da je vlada pristala i smatra da ima smisla da ministar spoljnih poslova Karl Erjavec obavesti Evropsku komisiju o hrvatskom kršenju arbitražne presude o graničnom sporu, ukjučujući i na moru.

"Gde je sada granica sa Hrvatskom, stvar je jasna", rekao je Cerar, prenela je STA.

Erjavec je juče saopšto da Hrvatska krši arbitražnu presudu, posebno u Piranskom zalivu, te da je Arbitražni sud jasno odredio graničnu liniju, čime je Sloveniji pripalo tri četvrtine tog zaliva.

Napominje se da Hrvatska i Slovenija imaju šest meseci od izricanja arbitražne presude o granici da je primene u praksi.

Dok Slovenija planira da tu odluku u potpunosti primeni, Hrvatska insistira da je za njih odluka Arbitražnog suda neobavezujuća, te da je zvanični Zagreb 2015. napustio taj postupak zbog njegove kompromitacije od slovenačke strane.

Cerar je ukazao na neophodan oprez kada je reč o primeni te presude.

"Moramo da budemo aktivni, ali ne možemo žuriti, moramo da izbegnemo grešku koja bi nam mogla nauditi", kazao je ministar.

Ako Hrvatska nastavi da ignoriše odluke, kazao je, implementacija će morati da se obezbedi na drugačiji način.

Inače, Cerar je trebalo da poseti Hrvatsku u septembru, ali je rekao da poseta ima smisla samo ako ona prvenstveno bude posvećena sprovođenju arbitražne odluke.

U suprotnom taj njegov odlazak u Hrvatsku će morati da se preispita.

Pahor, pak, smatra da bi vlada trebalo da uputi "diskretan signal" da je spremna da implementirati arbitražni sporazum o granici, uprkos javnom stavu da je ne priznaje i da on za Hrvatsku nije obavezujuća.

U tom slučaju, rekao je Pahor, mogli bi biti izbegnuti neželjeni incidenti na granici.

"Mislim da je Hrvatska shvatila da je pošteno da poštuje arbitražni sporazum koji je potpisala i presudu koju su arbitri doneli, uz ocenu da slovenački arbitar i službenica Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik nisu znatnije povjedili arbitražni sporazum", kazao je slovenački predsednik za komercijalnu televiziju POP-TV.

Smatra da će Hrvatska pre ili kasnije shvatiti da međunarodna zajednica želi da se taj granični spor jednom zauvek reši i da nema drugog rešenja osim poštovanja presude, odnosno međunarodnog prava.

Pahor, koji je kao predsednik slovenačke vlade 2009. potpisao arbitražni sporazum, kao uslov za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, podseća da je Slovenija dužna da u narednih šet meseci počne da označava kopnenu granicu i da implementira granicu na moru.

"Incidente možemo izbeći tako da nam Hrvatska pošalje službenu ili diskretnu poruku da je načelno, makar i dugoročno, spremna poštovati arbitražu. Jer, bez saglasnosti Hrvatske bi implementacija presude bila jednostrani korak na koji bi Zagreb mogao reagovati protivmerama", kazao je Pahor.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track