KATALONCI OTVARAJU PREDSTAVNIŠTVO U ZAGREBU: Nije ambasada, ali nije ni daleko od toga
Foto: Vikipedija

zategnuto

KATALONCI OTVARAJU PREDSTAVNIŠTVO U ZAGREBU: Nije ambasada, ali nije ni daleko od toga

Hrvatska -

Vlada Katalonije otvoriće uskoro u Hrvatskoj svoje predstavništvo, koja će pokrivati zemlje jugoistočne Evrope, piše zagrebački Globus.

Kako navode, tu informaciju im je potvrdila "visokopozicionirana osoba regionalne vlade u Barseloni". Time se politička borba između Katalonije i Španije širi i na ove prostore, samo dva meseca pre najavljenog referenduma o nezavisnosti, naveo je Jutarnji.

"U Hrvatskoj sigurno otvaramo svoje predstavništvo kao što smo uradili i u drugim delovima Evrope", kaže izvor u vladi koja je za 1. oktobar najavila referendum o otcepljenju od Španije. U Barseloni to predstavništvo službeno nazivaju "delegacija", iako ga smatraju ambasadom regije sa 7,5 miliona stanovnika.

"Katalonci će tako iz Zagreba nastojati da ostvare političke i ekonomske interese u Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Albaniji, a moguće i u Bugarskoj i Rumuniji", piše Globus. Međutim, prvi cilj je svakako pridobijanje međunarodne podrške za referendum koji Vlada u Madridu i španski Ustavni sud smatraju nezakonitim.

"Postoje strateški kriterijumi zbog kojih smo odabrali Hrvatsku", kaže izvor Globusa, ali nije želeo da ih navede pre službenog otvaranje kancelarija.

Trenutno nije poznato ko će voditi kancelariju Katalonije u Zagrebu i koliko će ljudi biti zaposleno, ali je poznato da će biti otvorena u avgustu ili početkom septembra.Postoji mogućnost da bude otvoren i 11. septembra na nacionalni Dan Katalonije, navodi Globus, prenosi Jutarnji.

Takve delegacije Katalonija već ima u 11 zemalja u svetu, uvek se nalaze u glavnim gradovima, a u Evropi im je još jedino preostao jugoistočni deo.

Delegacije su prvo otvorene u Briselu, Berlinu, Londonu, Parizu, Italiji i Austriji, potom u Lisabonu i Kopenhagenu, iz koga se pokrivaju nordijske zemlje, u Ženevi i Varšavi, odakle se pokrivaju baltičke zemlje.

Svim tim "ambasadama" upravlja Kancelarija za institucionalne i spoljne poslove te odnose i transparentnost. Taj kancelarija, deo katalonske vlade, zapravo je "katalonsko ministarstvo inostranih poslova".

Na čelu te kancelarije je 46-godišnji Raul Romeva, kojeg smatraju "ministrom spoljnih poslova Katalonije". Hrvatsko ministarstvo inostranih poslova nije odgovorilo hoće li njihov predstavnik prisustvovati otvaranju u Zagrebu, niti da li su u kontaktu s vladom Katalonije.

Španska delegacija u Zagrebu takođe nije odgovorila na to pitanje, naveo je Jutarnji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Vikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja