MLADI U HRVATSKOJ TRAŽE IZVINJENJE ŽRTVAMA OPERACIJE OLUJA: Država uradila malo ili nimalo u vezi sa tada počinjenim zločinima
Foto: profimedia-0089550623

konačno

MLADI U HRVATSKOJ TRAŽE IZVINJENJE ŽRTVAMA OPERACIJE OLUJA: Država uradila malo ili nimalo u vezi sa tada počinjenim zločinima

Hrvatska -

Inicijativa za ljudska prava u Hrvatskoj pokrenula je inicijtivu da se od države zatraži izvinjenje za srpske žrtve u operaciji Oluja, prenosi portal Balkan Insight.

Kako Kampanja Inicijative mladih za ljudska prava pod naslovom "Izvinjenje žrtvama Oluje" počela je pre nadolazeće 22. godišnjice operacije 5. avgusta, kada će hrvatski državnici slaviti vojnu pobjedu.

Ta nevladina organizacija vodila je sličnu kampanju i 2016. godine, ali ove godine dvonedeljna kampanja odvija se na internetu i uživo, uključujući i postere u javnom prevozu u Zagrebu.

"Cilj javnih plakata je da otvore kanal javne komunikacije na društvenim mrežama, preko kojih će Inicijativa omogućiti ljudima pristup audio, video i drugim materijalima i prikupiti potpise podrške putem peticije", izjavili su iz Inicijative.

Uz potpis, ljudi će moći i da izraze razmišljanja na društvenim mrežama, koristeći haštag #isprika. Od vlasti se očekuje vlasti da se službeno izvine svim nevinim žrtvama te akcije i njihovim porodicama.

Prema Hrvatskom helsinškom odboru, u operaciji je ubijeno preko 600 većinom starijih građana, a proterano je više od 200.000 Srba.

"Izvinjavamo se i očekujemo da će najviša državna tela Republike Hrvatske, čiji su prethodnici planirali i izvršili operaciju, učiniti isto", rekli su iz Inicijative.

Citirali su Međunarodni sud pravde koji je presudio da je masovno proterivanje Srba iz zemlje bilo "poželjni ishod" za vlasti u Zagrebu. Takođe u inicijativi tvrde je Hrvatska napravila "malo ili nimalo" u vezi sa osudom počinilaca tadašnjih ratnih zločina.

"Zato želimo da pokažemo lice Hrvatske koje brine o pravdi i izražava saosećanje za žrtve. Govorimo vladi da je izvinjenje minimum solidarnosti nakon višestrukog kršenja ljudskih prava i nepostojanja sudskih postupaka," dodaju iz Incijative.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track