JEDNA OD NAJVEĆIH TAJNI JADRANA: Jezero koje se iznenada pretvori u pakleni kotao i ubija sve bez milosti
Foto: Profimedia

ZMAJEVO OKO

JEDNA OD NAJVEĆIH TAJNI JADRANA: Jezero koje se iznenada pretvori u pakleni kotao i ubija sve bez milosti

Hrvatska -

Jezero Zmajevo oko je danas pitomo. Ljudi se kupaju, skaču s nižih stena, uživaju u termalnoj kupki, jer je voda toplija od okolnog mora.

Ali, ovo jezero zna biti vrlo opako. Povremeno se pretvori u pravi đavolji kotao. Voda se zamuti, zapeni, proključa, miris sumpora obavije i jezero i okolinu. Zmajevo oko tada ubija bez milosti sve živo što se u njemu zatekne.

Takav opšti pomor se dogodio 1997. godine baš kada je otvorena marina Frapa. Godinu dana kasnije reporteri su zaronili u Zmajevo oko. Snimljeni su rakovi, školjke, morski konjici... Život se vratio.

Posle desetak metara voda naglo postaje zeleno-žuta, zatim crvenkasta i prema dnu potpuno smeđa. Tu života nema. Kada se taj donji sloj iz nekog razloga uzburka, dolazi do pojave koju narod od davnina zove “buđenje zmaja”.

I kako to uvek biva kada se neka misterija ne može objasniti, nastaju legende. Najstarija je nastala u krilu stare grčke mitologije. U davno vreme u ovom jezeru živeo je jedan opaki i ružni zmaj. Zvao se Murin i bio je vanbračni sin Here i Posejdona. Živeo je u svojim dvorcima na ostrvu Velika Smokvica odakle je vladao drevnim gradom i polisom Herakleja, tadašnjim delom Velike Grčke koja je zauzimala i jugoistočni deo Italije. Štitio ih je od najezde svakojakih pljačkaša, gusara i osvajača, a za to je uzimao krvavi danak. Svake godine bi na najduži dan od svojih štićenika zahtevao da mu predaju najdeblju ovcu i najlepšu devojku za ženu.

foto: Youtube/Printscreen

Nijedna od njih ne bi preživela prvu zmajsku bračnu noć. Sve do jednog dana kada se na krilatom konju Pegazu pojavio junak starogrčkog herojskog kova, koji se zvao Aristoles, a bio je praunuk argonauta Jasona. Aristoles se zaljubio se u istu devojku koja je bila namenjena strašnom zmaju. Mladi junak izazvao je opakog zmaja na dvoboj i kopljem ga je usmrtio.

Batrgajući se u smrtnoj agoniji, zmaj je iskopao sopstvene oči. Jedno je oko bacio daleko iza ostrva Mljeta, a drugo mu je ispalo i palo pod noge. Zmajsko oko je istopilo kamen, napravilo ovu današnju jamu u koje se ulilo more i evo ovog jezera koje se zato zove - Zmajevo oko.

Ima još jedna priča o nastanku Dva brata imala su na mestu jezera polje. Bila je to plodna zemlja, braća su je vredno obrađivala. Međutim, jedan je brat oboleo i ostao bez vida. Onako slep, zamolio je brata da prinos i dalje jednako pravedno dele. Jer, ako me prevariš, kazao je slepi brat, zemlja neka se provali, polje neka potone u more i neka iz nje iskoči zmaj koji će te progutati. Ni naučnici, a ni mi još ne znamo je li jezero geomorfološki nastalo još u ledenom dobu ili je nastalo tako da se urušila neka velika pećina pa se ta velika jama ispunila morskom vodom.

foto: Youtube/Printscreen

Meštani veruju i u ovo: ako se dvoje zaljubljenih zajedno okupa u Zmajevu, živeće dugo u srećnom braku, biće verni jedno drugom do kraja života, a njihov brak će biti blagoslovlen večnom ljubavlju i zdravom decom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: OPREZ! Kurir TV na usijanom beogradskom asfaltu! Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track