LINTA O OBELEŽAVANJU OLUJE U HRVATSKOJ: Zbog rehabilitacije ustaštva ne zaslužuju da budu član EU!
Foto: Printscreen/ Youtube i Zorana Jevtić, Foto: Zorana Jevtić, Printsceen You Tube

GODIŠNJICA EGZODUSA SRBA

LINTA O OBELEŽAVANJU OLUJE U HRVATSKOJ: Zbog rehabilitacije ustaštva ne zaslužuju da budu član EU!

Hrvatska -

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je izjavio danas da Hrvatska ne zaslužuje da bude član EU zbog rehabilitacije ustaštva i nepoštovanja ljudskih prava Srba, kao i da se ne slaže sa konstatacijom hrvatskog analitičara Žarka Puhovskog da Hrvatska 'spušta loptu' oko obeležavanja Oluje.

"Ne slažem se sa konstatacijom da je došlo do spuštanja lopte proustaški pevač Marko Perković Topmpson neće pevati u Kninu već u Slunju, gde su Srbi 1941. doživeli strašan genocid tokom NDH", rekao je Linta.

Ističe da će se opet u Kininu okupiti najviši hrvatski zvaničnici, kao i prethodnih godina, gde će govoriti da je Oluja bila opravdana akcija, etnički čista i brilijantna oslobodilačka akcija, a neće se pominjati sprske žrtve.

Linta dodaje da će tu biti i hrvatski komandanti koji su direktno ili indirektno okrvavili svoje ruke.

"Zamislite da mi imamo pevača koji peva o klanju Hrvata i Bošnjaka ili Albanaca, što mi na sreću nemamo, pa EU bi nam uvela sankcije i Srbija bi bila satanizovana od čitave međunarodne zajednice", naglasio je Linta.

Prema njegovim rečima, Topmson je samo samo posledica opšteg stanja u Hrvatskoj.

"Šta očekivati drugo kada predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kaže da obožava Topmpsona i da pušta njegove pesme svojoj deci. Hrvatski zvaničnici idu u Blajburg i polažu cveće ustašama na spomen ploču gde stoji ustaška šahovnica. Šta očekivati kada osam meseci Vlada Hrvatske neće da skloni ploču sa slovom U iz balkanskog aušvica - Jasenovca i drugo", navodi on.

Linta podseća i da je 1993. godine Hrvatski sabor doneo odluku da se preživelim ustašama isplaćuju penzije.

Kako kaže, u prethodnih 22 godine imamo 165 uhapšenih Srba na osnovu hrvatskih poternica, što pokazuje da se vodi politika zastrašivanja Srba, a EU na to ćuti, kao i na otvorenu rehabilitaciju ustaške politike, dok sa druge strane imamo samo jednu pravosnažnu presudu za srpske žrtve u Hrvatskoj.

"To jasno poakzuje da Hrvatska nije zalužila da bude član EU i da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno ni nepristrasno, ni profesionalno, već etnički motivisano pravosuđe u funkciji cementiranje etničkog čišćenja Srba".

Ističe da bez radikalne promene odnosa EU i SAD prema Hrvatskoj u njoj neće doći do suočavanja sa prošlošću.

"Suština problema je što je EU dozvolila da Hrvatska postane njen član, a nije u okviru poglavlja o ljudskim pravima i pravosuđu izvukla ispod tepiha i rešila sve te probleme na stotine hiljada prognanih Srba. Hrvatska je sada član EU. Plašim se da će proći još dosta da se to reši, jer nema volje da se reše imovinaska i druga prava".

Linta navodi i da postoje dvostruki strandardi EU i SAD, jer postoji lažna teza da je Srbija glavni krivac za oružani sukob u bivšoj Jugoslaviji.

"Ako promene svoju poltiku Brisel, Berlin i Vašingtong u odnosu prema ratnim zločinima, ljudskim pravima i žrtvama došlo bi do trajne stabilnosti i pomirenja na ovim prosotrima", rekao je on.

Na pitanje da li je tačno da se Nemača sada umesto Hrvatskoj okrenula Srbiji, Linta kaže da to pokazuje da Nemačka ima poštovanje prema rukovodstvu Srbije, koje vodi ozbiljnu i principijenlu politiku.

"Ali, to nije dovoljno, potreban je jasan znak i Berlina i Brisela Hrvatskoj da je njeno ponašanje neprihvatljivo i da mora da ispoštuje preuzete obaveze po pitanju prava nacionalnih manjina, na primer korišćenje ćirilice u javnom životu i srpski jezik. Bez jasne poruke Berlina, Brisela i Vašingtona, Hrvatska to neće nikada uraditi", naglasio je Linta.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Printscreen/ Youtube i Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track