OTIŠLI U NEMAČKU TRBUHOM ZA KRUHOM, ALI SE NE VRAĆAJU PRE PENZIIJE: Trudna žena i ja smo ostali bez posla, a ovde bar znam za šta se mučim!
Ilustracija, Foto: Profimedia

šokantno

OTIŠLI U NEMAČKU TRBUHOM ZA KRUHOM, ALI SE NE VRAĆAJU PRE PENZIIJE: Trudna žena i ja smo ostali bez posla, a ovde bar znam za šta se mučim!

Hrvatska -

Veliki deo stanovnika na Balkanu napusti svoje zemlje kako bi potražili sreću na drugom mestu.

Nemačka je česta destinacija, a nazad se vrate tek kada odu u penziju, kada uživaju u svojim otadžbinama.

Nepravda je bila okidač četvoročlanoj porodici Šabić iz Zmijavaca da odluči da se pridruži brojnim rođacima i poznanicima upravo u Nemačkoj pre nepune dve godine.

A šta su drugo mogli supružnici Robert i Zrinka kada su oboje za kratko vreme izgubili posao, i to ne svojom krivicom. Robertu je ponuđeno da za 2.500 kuna radi u jednoj prodavnici, a žena mu je dobila otkaz i 6. mesecu trudnoće.

"Nikada ne bi otišli da nam se to nije dogodilo. Sa platom koju su mi nudili, ne bi imali od čega da jedemo kada bih vratio kredit za obnovu kuće. I danas me boli ta nepravda", kaže.

Snašli su se u Ofenbahu pored Frankfurta, gde je Robert dobio posao kontrolora na parkiralištima gde izdaje kazne, a već su mu nekoliko puta povećali satnica.

Kaže da sa platom od 2.100 evra koja varira zavisno o učinku, uredno podmiruje stanarinu od gotovo 800 evra za trosobni stan u što je uključeno grejanje. Hrana je, ističe, višestruko jeftinija nego u Hrvatskoj, posebno kada se prate akcije.

"Uspeli smo da uštedimo nešto novca, dobar je osećaj kad svaki mesec možeš da ostaviš nešto sa strane i kad deci možeš da kupiš televiziju bez sto rata, i nemaš minus na računu. Planiramo dignuti kredit i kupiti stan, zašto bi ga plaćao drugome kad ga ovako mogu ostaviti svojoj deci, pogotovo kad je kamata samo jedan posto", samo reči hvale ima suprug za svoju ženu Zrinku koja je išla na kuirs nemačkog jezika i brzo ga je savladala, a po struci je upravni referent.

"Naravno da mi nedostaje porodica, majka, sestra i njeni, ali svako ima svoj život. Mali je tek sad prvi put vidio svoju kuću u Imotskom, a Nina otkako smo otišli pita kad će kući. Ne znam šta bi moralo da se dogodi da se mi vratimo", kaže Zrinka

O tome šta misli ko će ostati u Imotskom Robert kaže: "Ostaće oni koji rade u državnim firmama i ustanovama, ratni invalidi, penzioneri sa stranim penzijama. Tamo me jedino vuče što želim da mi deca znaju ko su i odakle su. Da mi nije njih, prodao bih kuću i nikad se ne bih vratio".

"Kada vratim film unazad, ne bih voleo da sam otišao, ali ovako ću barem ostaviti nešto iza sebe, znati zašto sam se mučio. Dole bih ceo život bio u kreditu" , iskren je Robert.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Kuma Saleta Mutavog u vrhu policije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track