(VIDEO) POŽAR U HRVATSKOJ I DALJE BESNI: 400 vatrogasaca i građana odbranilo kuće, jak vetar otežava gašenje
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen YT

DRAMATIČNA NOĆ

(VIDEO) POŽAR U HRVATSKOJ I DALJE BESNI: 400 vatrogasaca i građana odbranilo kuće, jak vetar otežava gašenje

Hrvatska -

Zbog brojnih požara koji su buknuli u Hrvatskoj, proglašena je uzbuna za sve vatrogasce sa područja te zemlje, izjavio je glavni vatrogasni zapovednik Hrvatske Slavko Tucaković.

Hrvatski vatrogasci iza sebe imaju tešku i besanu noć, a ni jutros situacija nije mnogo bolja zbog požara koji je u ponedeljak uveče oko 20:30 sati buknuo na predelu Vrulja, zapadno od Brela na Makarskom primorju, i proširio se prema Brelima.

Situacija na požarištu nešto je povoljnija, međutim vatra i dalje gori, ali se požar više ne širi.

Deo državnog puta D8 od Brela prema Omišu, koji je u ponedeljak uveče od 21:25 sati zatvoren za sav saobraćaj, otvoren je jutros u 5:30 sati, a saobraćaj je pušten u oba smera. Požar s planine Promine potpomognut vetrom širio se i prema Drnišu, a u njegovom gašenju učestvovalo je 400 vatrogasaca i građana.

"Uspeli smo tokom noći da formiramo liniju obrane naselja Siverić i Badanj. Sam Drniš nije ugrožen, ali situacija je i dalje izrazito teška. Očekujemo pomoć hrvatske vojske čijih 100 pripadnika stiže kod nas. Najveći je problem vetar koji je i dalje snažan i neprestano menja smer. Trenutno ne znamo da li možemo da računamo na pomoć iz vazduha", rekao je jutros oko šest sati načelnik civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

Županijski vatrogasni zapovednik Dražen Glavina je kazao kako su značajne vatrogasne snage bile noćas angažovane i na gašenju požara na Hvaru, kod Starog Grada, koji je buknuo u ponedeljak ujutro. Zbog vatrene stihije tokom noći evakuisana je 21 osoba iz Lišnjaka te Velušića, iz zaseoka Bibići i Raići, koji su smešteni kod rodbine i u drniškom Dečjem vrtiću. U slučaju potrebe za smeštaj je spremna i drniška sportska dvorana, a tu je i Crveni krst koji je osigurao 40 kreveta i higijenske potrepštine.

(Kurir.rs/ Dnevnik.hr/ Tanjug)

Foto: Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Dogorelo do nokata! Radnici Goše protestovali pred Vladom Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track