SRAMNA ODLUKA HDZ: U Jasenovcu ostaje ploča sa ustaškim pozdravom
Foto: Foto: Beta/Dario Grzelj

IAKO SU REKLI DA ĆE BITI UKLONJENA

SRAMNA ODLUKA HDZ: U Jasenovcu ostaje ploča sa ustaškim pozdravom

Hrvatska -

Ploča s ustaškim pozdravom ostaje u Jasenovcu do daljeg, poručio je danas hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković .

"Veće za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima radi na tome i ono bi trebalo da da preporuke kako u budućnosti tretirati takve stvari, a za to imaju rok do marta 2018. godine. Kada veće da preporuke, onda ćemo mi unutar tih preporuka napraviti zakonski okvir i preduzeti druge mere”, kazao je Bošnjaković.

Ministar pravosuđa tvrdi kako izričito uporište u zakonu za skidanje ploče ne postoji. Ponovio je da je grb HOS-a, unutar kojeg je ZDS, službeno registrovan i priznat. “Teško je sada suditi da se tim pozdravom u amblemu HOS-a poziva na vraćanje u prošla vremena jer su pripadnici HOS-a noseći taj grb ginuli za Hrvatsku, i to za Hrvatsku koja poštuje demokratske standarde, koja je demokratski uređena i koja poštuje prava nacionalnih manjina. Dakle, njihovi motivi u Domovinskom ratu bili su borba za takvu Hrvatsku, a ne veličanje propalih režima”, rekao je.

Bošnjakovićev intervju još jednom je potvrdio da se Plenkovićeva vlada ne usudi suprotstaviti ustaškom nasleđu, prenosi Index.hr.

Iako mu postojeći zakoni daju legitimitet da skine ustaški pozdrav, premijer je, nespreman da se zameri radikalnoj desnici osnovao poverenstvo.

HNS-ovi Predrag Štromar i Srđan Gjurković, obećavali su da će skinuti ploču u roku mesec dana od njihovog ulaska u vladu. Naime, dok su bili u opoziciji govorili su da je strašnije od same ploče ćutanje vlasti na sramotni natpis "Za dom spremni" u Jasenovcu i da cela Hrvatska mora da stane u odbranu civilizacijskih tekovina 21. veka.

Samo mesec dana vlasti HNS-u je bilo dovoljno da zaborave na "sramotni natpis", pa su kazali kako nije stvar samo jedne ploče, nego da traže celovito rešenje, podsećaju hrvatski mediji.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Beta/Dario Grzelj

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandal! Sekretarica Milana Krkobabića postala direktor “Pošte Srbije” i dovela preduzeće do ivice propasti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track