SKANDAL! BRANITELJI PONOVO PROVOCIRAJU: Nosili kravate sa ustaškim znakom
Foto: Beta AP

SRAMOTNO

SKANDAL! BRANITELJI PONOVO PROVOCIRAJU: Nosili kravate sa ustaškim znakom

Hrvatska -

Gotovo u isto vreme kada hrvatski premijer Andrej Plenković traži način da ukloni spornu tablu u Jasenovcu, ustaški pozdrav „Za dom spremni“ ispisuje se na još nekim mestima širom Hrvatske.

Provokacija je ovoga puta stigla iz Osijeka, gde su se bivši pripadnici HOS na konferenciji za medije pojavili s kravatama na kojima je ispisan pomenuti ustaški pozdrav. Oni su se ovako ukrašeni pobunili što ih nazivaju fašistima, tražili od Plenkovića da stane iza njih i zaštiti ih.

- Poslednje izjave da smo fašisti bile su povod za ovu konferenciju. Poslednjih dana nazivaju nas fašistima, to je prevršilo svaki meru... Tražimo da zaštiti jedanaest nevinih, da zaštiti čast i poštenje onih momaka čija smo imena stavili na jednu malenu ploču u Jasenovcu - izjavio je Borislav Barišić, predsednik Saveza udruženja HOS.

Plenković je juče najavio da će biti pronađen zakonit način za uklanjanje sporne table u Jasenovcu.

- Naći ćemo zakonit način za zamenu ploče - rekao je kratko Plenković, ne precizirajući ni kada ni kako će ploča biti sklonjena.

Zbog table, odnosno ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, počela je da se drma i hrvatska vlada, jer su koalicioni partneri HDZ zatražili da bude uklonjena. Uklanjanje table tražili su i predstavnici Srba u Hrvatskoj.

Kurir / E.K.

Foto: Beta/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track