(VIDEO) NA ZADAR UDARILO 25.000 MUNJA: Ovolika kiša pala i pre 31 godinu i to na isti dan!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

SLUČAJNOST?

(VIDEO) NA ZADAR UDARILO 25.000 MUNJA: Ovolika kiša pala i pre 31 godinu i to na isti dan!

Hrvatska -

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u Hrvatskoj objavio je u sredu opis situacije koja je rezultirala olujnim nevremenom i obilnom kišom u ponedeljak u Zadru i okolnom području, a koja je prouzrokovala velike bujične poplave i nanela veliku materijalnu štetu.

Sinoptička situacija

Dobro razvijen ciklon sa središtem iznad Tirenskog mora u ponedeljak tokom prepodneva se razmerno sporo premeštala iznad Jadrana. Ispred tog ciklona u izraženom južnom strujanju na hrvatsku obalu je dolazio vazduh bogat vlagom. Istovremeno u nižim slojevima atmosfere doticao je topao vazduh s juga, a po visini hladniji vazduh u središtu visinskog ciklona, što je za posledicu imalo jako nestabilnu atmosferu, navode iz DHMZ.

Pritom je nastalo jako olujno nevreme koje je upravo na širem području Zadra potrajalo celo prepodne, a najintenzivnije je bilo u jutarnjim satima. Tada je kiša velikog inteziteta u kratkom vremenu, u samo 2 sata, uzrokovala ekstremnu količinu padavina i pojavu bujičnih poplava, a kiša nešto slabijeg intenziteta nastavila je da pada i tokom celog prepodneva i u rano poslepodne i dodatno pogoršala situaciju.

Od nedelje uveče do ponedeljka uveče ukupno je u Zadru palo oko 285 mm kiše, a u Zemuniku oko 325 mm.

Istovremeno na širem području Zadra u ponedeljak je detektovano više od 25.000 munja.

U Zadru je slično bilo pre tačno 31 godinu - na isti dan

Na području Zadra meteorološka merenja sprovode se od 1960. i ovo nije prvi događaj s ovako velikom količinom padavina, podsećaju iz DHMZ. Pre 31 godinu, 11. septembra 1986. godine izmerena je količina oborine od 352,2 mm koja je pala u 24 sata.

Prosečna mesečna količina padavina u septembru za Zadar iznosi 105,7 mm. Do sada maksimalna mesečna količina padavina u septembru u Zadru bila je 1986. i iznosila je 374,5 mm; dok je minimalna mesečna količina kiše pala 1985. i iznosila je 1,2 mm.

Kurir.rs/ 24sata.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

IŠČUPAO DRVO KAO DA JE TRAVČICA! Posle ovog snimka shvatićete koliko je uragan Irma moćan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track