KOALICIONE STRANKE U SLOVENIJI O SPORU SA HRVATSKOM: Presuda će biti sprovedena pre ili kasnije
Foto: Beta/Anze Malovrh

ne odustaju

KOALICIONE STRANKE U SLOVENIJI O SPORU SA HRVATSKOM: Presuda će biti sprovedena pre ili kasnije

Hrvatska -

Koalicioni partneri u slovenačkoj vladi počeli su razgovore o sporu sa Hrvatskom oko granične arbitraže, a slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je kako će presuda biti sprovedena "pre ili kasnije".

"Arbitražna odluka će pre ili kasnije biti sprovedena, jedino je pitanje koliko će na sadašnjem stanovištu tvrdoglavo istrajati (hrvatski) premijer (Andrej) Plenković", rekao je Erjavec uoči sastanka, prenosi Hina.

On je pohvalio odluku premijera Mire Cerara da odustane od odlaska u Zagreb nakon što je Plenković prošle nedelje u UN rekao da Hrvatska ne priznaje arbitražu i optužio Ljubljanu za nepoštovanje međunarodnog prava.

"Nadam se da će hrvatski premijer shvatiti da njegova politika ne vodi nigde. I Hrvatska će dugoročno morati da prizna da arbitražna presuda i međunarodno pravo vrede", kazao je Erjavec, koji je sa svojom strankom penzionera glavni partner u trostranačkoj koaliconoj vladi Slovenije.

Upitan da li će o nastupu hrvatskog premijera u UN obavestiti potpredsendika Evropske komisije Fransa Timermansa, kako je to najavio pre par dana, Erjavec je kazao da za to nema potrebe.

"Krajem nedelje održava se neformalno zasedanje lidera članica EU, pa mi se to ne čini potrebnim", rekao je Erjavec. On očekuje "živu aktivnost" Cerara na obaveštavanju predstavnika Komisije i lidera drugih država o tome da dijalog sa Hrvatskom o sprovođenju arbitražne odluke više nije moguć.

Prema njegovim rečima, Slovenija ima puno mogućnosti da dođe do sprovođenja arbitražne odluke.

"Prvo moramo da implementiramo onaj deo arbitražnog rešenja koji možemo sprovesti sami, u prvom redu granicu na moru", kazao je Erjavec i istakao da je vreme značajan faktor, jer uskoro u Piranskom zalivu počinje puna sezona ribolova.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Beta/Anze Malovrh

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja