HRVATSKA PRAVOBRANITELJKA ŠOKIRALA: Deco učite strane jezike i bežite glavom bez obzira
Foto: Printscren Youtube

poruka

HRVATSKA PRAVOBRANITELJKA ŠOKIRALA: Deco učite strane jezike i bežite glavom bez obzira

Hrvatska -

"Učite strane jezike i bežite glavom bez obzira, to bih mogla da poručim deci", izjavila je je danas aktualna hrvatska pravobraniteljka za decu Ivana Milas Klarić na sednici Odbora za obitelj, mlade i sport koji je glasovima opozicije u Hrvatskom saboru predložio da se prihvati njen Izveštaj o radu za prošlu godinu.

Milas Klarić, koja je na odlasku, nije se javila na konkurs za izbor pravobranioca raspisan na osnovu novog zakona, a prozvala je saborsku većinu da je na vladin predlog (novim zakonom) uništila nezavisnu instituciju pravobranioca, preneo je Index.hr.

Pravobranilac za decu u Hrvatskoj više nije nezavisno telo, rekla je pravobraniteljka i poručila da ne zavidi onome ko će je naslediti. Dodala je je i da u ombudsmanskim krugovima važi pravilo - kad te vlast smeni, znači da dobro radiš! O sadržaju samog izveštaja navela je da su ga poslanici dobili pre šest meseci i imali su vremena da ga prouče, da se ono, nezavisno kako će se o njemu glasati, neće promeniti, kao ni činjenica da je stanje prava dece loše.

Sadržaj Izvještaja godinama je (od 2003.) sličan, po njima se u svim vladama po pravilu ne uradi ništa, osim što poneka struktura odluči da napravi presedan, uništi nezavisnu instituciju, diskriminiše decu i pogoršati im položaj, rekla je Milas Klarić.

Ocenila je i da u civilizovanim državama, "što Hrvatska nije", nema glasanja o Izveštaju. "Kod nas, pak, on služi da se smeni pravobranilac koji ne odgovara vladajućoj strukturi".

S njenim su se ocenama saglasile zastupnice opzicionih SDP i Glasa navodeći da vlast nije imala hrabrosti da je smeni, pa je kreiran novi zakon da se Milas Klarić "politički sahrani", da je medijski najeksponiranija žrtva HDZ metle i presedan da se pravobraniteljka smjenjuje usred mandata.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track