SIN IVICE TODORIĆA NAJAVIO DA SE VRAĆA U HRVATSKU: Vlasnik Agrokora ipak ima drugu taktiku
Foto: Youtube/Printscreen

U LONDONU SPREMA ODBRANU

SIN IVICE TODORIĆA NAJAVIO DA SE VRAĆA U HRVATSKU: Vlasnik Agrokora ipak ima drugu taktiku

Hrvatska -

Iako je juče Fran Olujić, advokat Ante Todorića, najavio da se njegov klijent "vraća u Hrvatsku", izgleda da će doći bez oca, Ivice Todorića, vlasnika Agrokora.

Nezvanično, strategija odbrane vlasnika koncerna drugačija od one kakvu priprema advokatski tim njegovog sina i moguće je da će se Ivica Todorić navodno protiviti ekstradiciji kada do nje dođe.

Ni britanski advokat Majkl O'Kejn nije želeo da govori za medije.

Međutim, čini se da je odbrana Ivice Todorića sve bliže argumentu da se u Hrvatskoj protiv njega vodi politički montiran proces. To potkrepljuju i Todorićevi navodi na blogu, a i advokatica Jadranka Sloković ovih dana je nekoliko puta rekla: “Počeo je politički obračun protiv Todorića”. Tome u prilog ide i tužba ministarke Martine Dalić.

Na zvaničnoj internet stranici britanske kriminalističke agencije koja je nadležna za sprovođenje ekstradicije pišu podaci da je od 2009. do 2016. bilo ukupno 55.838 zahteva, potom 10.532 hapšenja i samo 7436 izručenja.

Ekstradicija se u Velikoj Britaniji na osnovu evropskog naloga za hapšenje za hrvatske državljane odvija tako da se elektronskim putem izdaje nalog za hapšenje, zatim se organizuje na sudu prvo saslušanje i ekstradicijsko saslušanje.

Ako sudija odluči da bi izručenje bilo kompatibilno, ono se mora sprovesti. Međutim, postoji žalbeni proces, odnosno ako se tražena osoba protivi izručenju, može od višeg suda zatražiti odobrenje za žalbu.

Advokati Ivice Todorića najavili su žalbu na odluku da se istrani zatvor odredi jedino osnivaču posrnulog koncerna Agrokor.

"Nama je drago da su svi pušteni, a mi možemo nastaviti svoj posao", kratko je prokomentarisala Todorićeva advokatica Jadranka Sloković.

Njen saradnik Čedo Prodanović dodao je da će Todorićeva odbrana preduzeti sve radnje koje su im na raspolaganju.

Kurir.rs/Jutarnji.hr/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track