TODORIĆ STUDENTIMA 2011. ODRŽAO PREDAVANJE: Oni su ga i tada prozvali i transparentom ukazali na ono što sada svi znaju!
Foto: Profimedia

efektno

TODORIĆ STUDENTIMA 2011. ODRŽAO PREDAVANJE: Oni su ga i tada prozvali i transparentom ukazali na ono što sada svi znaju!

Hrvatska -

Ivicu Todorića je u aprilu 2011. godine pred splitskim Ekonomskim fakultetom dočekao transparent sa natpisom: "Top lopov - Predavanje Ivice Todorića". Nije to bila najugodnija dobrodošlica za Todorića koji je retko istupao u javnosti, ali ipak se ponekad ukazivao pred studentima i učenicima. Da ih poduči kako treba da se poslovno razmišlja i da im otkrije neke tajne svog uspeha. Te 2011. godine držao je predavanje u sklopu projekta Top biznismen.

"Poslujem sa Evropskom bankom, a takvi igrači sigurno ne bi poslovali sa lopovom", uzvratio je Todorić na transparent. U to vreme još uvek nije kupio Merkator, ali je povećao ponudu na 221 evra za akciju, a demantovao je

špekulacije da prodaje Ledo. Ali, to je sve manje bitno od onoga šta je pričao studentima ekonomije.

"Agrokor nema nikakve veze s politikom", tvrdio je Todorić i odmah paradoksalno dodao: "Kad sam kupovao Belje, nazvao sam Ivicu Račana i Zlatka Tomčića da ih pitam imaju li SDP i HSS nešto protiv toga." Nije imao ništa sa politikom, a zvao je političare kad je kupovao firme, i bez veze s politikom primao podsticaje.

"Dobijemo tek nešto podsticaja po zakonu koji je izglasan u saboru", skoro pa se požalio na maćehinski odnos države. Te 2011. godine dobio je više od 174 miliona kuna (23,2 miliona evra) podsticaja, godinu dana ranije 153 miliona kuna (20,4 miliona evra). Tek tako, da mu se nađe.

Priznao je studentima i da se jednom preplašio bankrota. To je bilo još 1996. godine kada je Nestle ušao na hrvatsko tržište. Otad se Todorić nije plašio ničega.

Studentima u Zagrebu se žalio da nema dovoljno podsticaja za privredu. Njima je održao predavanje pod nazivom "Pozicije i izazovi hrvatskog preduzetništva". Pohvalio se da je u samo 14 dana odbio ponude stranih investitora da ulože 500 miliona evra u njegovu kompaniju. Nisu mu trebali.

I tada se pričalo, a samo u retkim medijima moglo pročitati, da Todorićev Agrokor sporo i retko plaća dobavljačima. Todorić je na to mrtav-hladan reagovao manipulacijom.

"Velike kompanije poput Teska plaćaju u roku od 80 do 90 dana, a u Hrvatskoj je prosek od 70 do 80 dana", rekao je Todorić, ne pojasnivši kako njegove kompanije utiču na taj prosek. Štaviše, založio se da se "uvede propis o obaveznom plaćanju u roku od 30 dana". Verovatno znajući da takav propis nikada ne bi poštovao.

Todorić je zagrebačke studente zadivio i spominjanjem druženja sa svetskim privrednim moćnicima. Pričao im je kako se često druži sa predsednikom Uprave Unilevera, kako u goste prima vlasnika Laktalisa i kako u Zagreb zbog njega privatnim mlaznjacima dolaze najbogatiji Amerikanci. I pozvao je studente da dođu da rade za njega.

"Zbog takvih druženja ne zapostavljam svojih 40 hiljada zaposlenih. Agrokor je socijalna kompanija i to nam je dosad odnelo puno energije", zaključio je Todorić.

Na stranicama zagrebačke Ekonomije još uvek stoji najava tog predavanja i nekoliko linkova na medije koji su ga popratili. Slike su misteriozno nestale, kao i deo tekstova.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Majka Zorana Marjanovića pobegla od novinara!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track