HRVATSKA DIŽE 18.000 REZERVISTA: Građani panično traže način da izbegnu odlazak u vojsku, a evo šta im savetuju mediji!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

PODIGLA SE BURA U JAVNOSTI

HRVATSKA DIŽE 18.000 REZERVISTA: Građani panično traže način da izbegnu odlazak u vojsku, a evo šta im savetuju mediji!

Hrvatska -

Hrvatski lokalni odseci za poslove odbrane pozvali su na smotru oko 18.000 rezervnih oficira, kako bi odabrali ukupno 9.031 za potpuno popunjavanje šest pešačkih rezervnih pukova Oružanih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Hrvatske.

Pozivanje rezervista, koje je počelo u septembru, i trajaće do kraja godine izazvalo je paniku i uzbunu u javnosti. zbog toga su hrvatski med objavili i kako rezervisti mogu da izbegnu svoju obavezu.

Kako pišu hrvatski mediji to je odlaganje je zbog porodičnih razloga, u slučaju bolesti, ukoliko se iz njegovog domaćinstva u isto vreme pozivaju dva ili više članova, zbog polaganja ispita, zbog smrti ili teške bolesti u porodici, zbog elementarnih nepogoda i drugih nesreća, zbog korištenja rodiljnog ili roditeljskog dopusta i zbog sklapanja braka.

Kako navodi Jutarnji list, pozivu se od 18.000 odazvalo oko 12.000, dok ostalima nije uručen poziv ili su promenili adresu stanovanja. Prema Pravilniku rezervni oficir svoje neodazivanje mora da opravda, a ako su razlozi neopravdani, biće prekršajno sankcionisan.

Podsjećaju i da je dopušten prigovor savjesti osobama koje zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu pripravne sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti te dodaju da se vojnom obvezniku koji se pozove na prigovor savjesti može odobriti civilna služba.

A na koji se način to može ulaganjem prigovora savjesti, nedavno je podsjetio i Centar za mirovne studije. U nastavku su neke od njihovih preporuka.

Vojna obaveza razvrstanom oficiru prestaje na kraju kalendarske godine u kojoj muškarac navršava 55 godina, a žena 50 godina, i to ukoliko je proglašen nesposobnim za vojnu službu u rezervnom sastavu.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Srbija i Hrvatska: Ko ima bolje oružije?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track