ISTRA ŽELI VEĆU AUTONOMIJU Hrvatski poslanik: Hoćemo referendum kao onaj u Veneciji!
Foto: Fonet/Nenad Orević

POKRENUTA LAVINA POSLE KATALONIJE

ISTRA ŽELI VEĆU AUTONOMIJU Hrvatski poslanik: Hoćemo referendum kao onaj u Veneciji!

Hrvatska -

Referendumi o većoj regionalnoj autonomiji, koji su ovih dana održani u Italiji, odličan su evropski model koji bi mogao da se primeni i u Hrvatskoj, istakao je poslanik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE), komentarišući rezultate legalnih referenduma sprovedenih u Lombardiji i u regiji Veneto.

Jakovčić smatra da se ovakav način traženja veće regionalne autonomije može sprovesti i u Hrvatskoj. To ima posebnu težinu kad dolazi iz usta predstavnika Istre, županije i nesuđene regije, koja se već godinama najglasnije zalaže za decentralizaciju i regionalizaciju zemlje, prenose hrvatski mediji.

foto: Profimedia

"Za razliku od referenduma u Kataloniji, koji je bio jednostrani potez katalonske vlade, referendumi u italijanskim regijama Veneto i Lombardija su legalni. Oba referenduma su uspela, posebno onaj u Venetu gde je gotovo 60 odsto građana izašlo na birališta, od čega je ogromna većina glasala za veću regionalnu autonomiju", kaže Jakovčić.

Pitajmo građane žele li, ili ne, veću autonomiju svojih regija”, predlaže Jakovčić. No, jasno je da je Istra prva koja bi ovakvo nešto uradila.

Podsetio je da je u vreme Račanove vlade stidljivo počeo proces decentralizacije. Tada su zdravstveni i obrazovni sistemi zdravstva počeli da se decentralizuju tako da su županije i gradovi, koji su želeli da preuzmu veća ovlašćenja nad tim sistemima, takva ovlašćenja mogla i da dobiju.

"Pozivam da razmislimo na koji način možemo da postignemo viši nivo decentralizacije u Hrvatskoj. Siguran sam da bi dublja decentralizacija bila na dobrobit svih hrvatskih građana”, zaključio je Jakovčić.

Nije tajna da istarski političari već godinama traže veću autonomiju, ali stidljiva najava mogućeg referenduma, zapravo je veliki korak u tom smeru.

"Nažalost, finansijska autonomija ne postoji u supercentralizovanoj Hrvatskoj. To sledi kao politička borba, ali bih radije voleo da se Hrvatska u celosti decentralizuje, a ako to ne bude slučaj, pre ili kasnije će sigurno doći do potrebe da Istra ima posebnu regionalnu autonomiju", najavio je Jakovčić posle referenduma u Kataloniji.

Ipak, mesec dana kasnije, Jakovčić poziva na referendume. Biće zaista zanimljivo videti kako će na ovo reagovati HDZ-ova vlada koja ne želi da čuje ni za kakve promene kojima bi se ukinule županije, prenosi Index.hr.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Fonet/Nenad Orević

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Kuma dala alibi Zoranu Marjanoviću!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track