UDAR NA DŽEP GRAĐANA: Cene hrane u Hrvatskoj divljaju!
Foto: Profimedia

sezonsko poskupljenje

UDAR NA DŽEP GRAĐANA: Cene hrane u Hrvatskoj divljaju!

Hrvatska -

Cena putera nedavno je dostigla istoriski rekord i skočila je čak 30 posto, a stručnjaci upozoravaju da bi mogla još da raste, pogotovo oko Božića i Nove Godine.

Nažalost, to nije jedina namirnica kojoj će skočiti cena, i to baš uoči praznika. Lešnici, orasi, jabuke, kruške i lisnato povrće uskoro bi takođe moglo da poskupi za 30 posto.

"Realno je očekivati da poskupe neke vrste povrća jer dolazi zima, a s njom i nemogućnost veće proizvodnje. Tako je svake godine. No, koliko će neko povrće poskupeti, ovisi o ponudi i potražnji. Lisnato povrće moglo bi da poskupi između deset i 20 posto, dok povrće koje može da se skladišti ili čuva u kratkom roku, kao svež kupus, ne bi trebalo da poskupi.

Zasad beležimo pad cena kelja koje proizvođačima plaćaju otkupljivači i trgovci. Dakle, sve ovisi o ponudi i potražnji. Mislim da generalno nekog ozbiljnijeg poskupljenja neće biti jer će se preklopiti ponuda iz Istre i Dalmacije s kontinentalnom Hrvatskom", kaže Hrvoje Gregurić, predsednik Zajednice udruge hrvatskih povrćara.

On dodaje da su i loše vremenske prilike, odnosno elementarne nepogode suša, grad i mraz, jedan od razloga poskupljenja, kao i manja domaća proizvodnja zbog sve nesigurnije prodaje i naplate te nedostatka radne snage.

"Suša i mraz su ove godine uništili veliki deo roda što je rezultiralo povećanjem cena. Svi stručnjaci se slažu se u jednom, da će povećanje cena građani najviše osetiti na voću i povrću.

Napominju da je jedina svetla stana priče da osim lisnatog povrća, poput salate, blitve i španaća, cene drugog povrća ne bi se trebalo da se menjaju.

Iako proizvođači uvijek žele postići dobre cijene, to se i ove godine neće dogoditi.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo koliko će robijati glumica koja je ubila majku i babu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track