ŠOPING IZ PAKLA: Obezbeđenje trgovinskog centra lažno optužilo dete za krađu, dečak doživeo nervni slom!
Foto: Profimedia

sramota

ŠOPING IZ PAKLA: Obezbeđenje trgovinskog centra lažno optužilo dete za krađu, dečak doživeo nervni slom!

Hrvatska -

Za 12-godišnjeg Paola Biasiola iz Rijeke i njegovog oca to je trebalo da bude uobičajena kupovina. Desetog juna 2003. godine, otac i sin platili su kupljenu robu i krenuli prema izlazu, ali se oglasio alarm. Obezbeđenje je istrčao do dečaka i oca, a zatim je počela strka i galama, piše Jutarnji list.

Dečak je morao da isprazni džepove, a otac je insistirao da se pozove policija. Nakon što su policajci došli, pregledali su dečaka u posebnoj prostoriji. Paolo je bio prestrašen, a obezbeđenje ga je pred policijom izulo iz patika. Dečak nije ništa ukrao, ali se od cele panike uplašio i plakao.

Nakon mučne kupnje, dječaku je pružena i psihološka pomoć. Otac je angažvao advokata i tužio trgovački centar. Dobili su odštetu od 4.500 evra, ali su tražili dodatni iznos za povredu ličnosti. Sud je odštetu odbio, a slučaj je nakon 14 i po godina dospeo i na Ustavni sud.

“Ovaj drugostepeni sud nalazi da je naknada za pretrpljeni strah maloletnog tužioca dosuđena u previsokom iznosu sa obzirom na životnu starost tužioca i sve okolnosti slučaja...", navedeno je od strane Ustavnog suda.

Dečakov otac tu nije stao, nego je tražio reviziju predmeta na Vrhovnom sudu.

Ustavni sud je 21. septembra ove godine jednoglasno usvojio tužbu, a karlovački Županijski sud ponovo je morao da rešava podneseni zahtev. Od strane Županijskog suda je navedeno da je Hrvatska potpisala Konvenciju o pravima deteta u kojem se izričito navodi čast i ugled deteta.

Ustavne sudije podsetle su da je u navedenom slučaju radnik prekoračio sva ovlaštenja kada je pred svima optužio dečaka, a ni u jednom slučaju nije

pomislio da je možda greška u alarmu.

Nakon 14 godina borbe, Paolo je pobedio, a presuda bi mogla biti velika opomena radnicima obezbeđenja da prvo razmisle pre nego osude kupce, piše Jutarnji list.

Kurir.rs/RTL

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track