DETALJI SA ROČIŠTA U LONDONU: Pasoš oduzet i Todorićevoj ženi Vesni, šef Agrokora će morati da se javlja policiji tri puta nedeljno
Foto: Reuters

PUŠTEN UZ KAUCIJU

DETALJI SA ROČIŠTA U LONDONU: Pasoš oduzet i Todorićevoj ženi Vesni, šef Agrokora će morati da se javlja policiji tri puta nedeljno

Hrvatska -

Mediji su objavili opširan izveštaj s ročišta na londonskom sudu na kome je Ivica Todorić, kada se usprotivio izručenju Hrvatskoj, pušten na slobodu.

Agenciji Rojters je potvrđeno da je Todoriću određena kaucija i da je sudiji Ričardu Blejku na pitanje slaže li se ili protivi hrvatskom zahtevu za izručenje odgovorio da se protivi.

Tužilac Bendžamin Sejfert, koji se na sudu pojavio kao zastupnik hrvatskih vlasti, pojasnio je da se Todorić tereti za tri krivična dela, a da su ukupne finansijske malverzacije za koje ga terete teške oko 110 miliona evra.

foto: Reuters

Na sudu je rečeno i da je Todorićeva imovina širom sveta zamrznuta.

"Ovo su izuzetno ozbiljne optužbe", rekao je Sejfert.

Sudija je zatim Todoriću odredio kauciju uz nekoliko uslova. Naredio mu je da položi 100.000 funti, da preda svoj i suprugin pasoš i da nosi elektronski uređaj za praćenje kao i da policiji mora da se javlja triput nedeljno.

"Kontekst u kome vam odobravam jamčevinu uključuje činjenicu da vam je imovina i u ovoj državi i širom sveta zamrznuta, pa da je vaša mogućnost skupljanja novca ograničena", rekao je sudija.

foto: Reuters

Todorić je posle ročišta izašao pred sud u društvu supruge Vesne i advokata Timotija Otija, koji je na sudu pak rekao da je njegov klijent 'izuzetno uspešan preduzetnik i osnivač koncerna koji je postojao 40 godina'.

Rekao je i da je čitav njegov slučaj u senci geopolitike i da ga povezuju s navodnim ruskim uticajem.

"To sve delom proizlazi iz činjenice da su u finansiranje Agrokora upletene ruske banke", rekao je Oti.

Na kraju ročišta sudija je najavio da će se prvo potpuno saslušanje o hrvatskom zahtevu za ekstradiciju održati 10.aprila 2018.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track