MONSTRUOZNO: Tompson peva o klanju Srba i predaje o ljubavi
Foto: Shutterstock

Skandalozno okupljanje u hrvatskoj prestonici

MONSTRUOZNO: Tompson peva o klanju Srba i predaje o ljubavi

Hrvatska -

Pevač i poznati srbomrzac Marko Perković danas će srednjoškolcima u Studentskom katoličkom centru u Zagrebu govoriti na temu „Vera, ljubav i domovina“

ZAGREB - Kontroverzni hrvatski pevač Marko Perković Tompson, poznat po stihovima u kojima poziva na klanje Srba, održaće danas zagrebačkim srednjoškolcima predavanje na temu „Vera, ljubav i domovina“ u okviru projekta „Menjam svet“ Studentskog katoličkog centra.

„U junačkoj zemlji miloj, u mesecu sećanja na Vukovar, u goste nam dolazi Marko Perković Tompson. Srednjoškolci, vidimo se“, poručuju organizatori skandaloznog predavanja u jezivom pozivu.

Osvetnička poetika

- Tompsonova osvetnička poetika, po kojoj je poznat, navodi na zaključak da će i na predavanju njegov ton biti takav. Zato je ovaj čin apsurdan i surov. Prave se neprilike gde ne bi trebalo da ih ima. Decu koja nemaju memoriju nemilih ratnih događaja usmerava neko ko bi bio najmanje potreban u toj priči, čovek sa osvetničkom mržnjom. Onaj ko je to smislio napravio je rđavu scenografiju - rekao je sociolog Ratko Božović.

Zabranjeni koncerti

Iako organizatori navode da je ideja da program bude bogat duhovnim uvidima i molitvama, ta namera se dovodi u pitanje zbog Tompsona.

foto: Shutterstock

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da je ovo još jedan primer vođenja otvorenog procesa rehabilitacije ustaške ideologije.

- Vrhunsko licemerje i jasan cinizam organizatora jeste dovođenje proustaškog pevača koji salutira zločinački pozdrav „Za dom spremni“. Jasno je svima da će on na tom predavanju govoriti o Srbima kao agresorima, nazivati ih zločincima. Ništa nije čudno ni iznenađujuće, jer Hrvati smatraju da su ustaše oslobodioci i borci, a ne zločinci - kaže Linta.

Ogromno interesovanje

SVI BI DA ČUJU TOMPSONA

Tompsonovo predavanje je zainteresovalo mnoge, a organizatori su morali da mole sve koji nisu srednjoškolci da ne dolaze.

- Veoma nam je drago zbog ovako velikog odziva i rado bismo vas sve videli na predavanju, ali ovo je samo za srednjoškolce, pa molimo sve koji više ne nose tu titulu da prepuste mesto učenicima. Za studente i sve ostale ima mnogo drugih kvalitetnih sadržaja - napisali su organizatori.

Podsetimo, zbog ustaške ikonografije i pesama o klanju Srba u mnogim evropskim zemljama, poput Nemačke, Švajcarske i Holandije, zabranjeni su Perkovićevi koncerti. Takođe, protiv njega su više puta podnošene prijave zbog ustaškog pozdrava „Za dom spremni“.

Kurir je juče pokušao da čuje i komentar Studentskog katoličkog centra, ali niko od organizatora nije bio u prilici da odgovori na pitanja telefonom, a do zaključenja broja odgovore mejlom nismo dobili.

STIHOVI UŽASA

„Oj, ustaše, braćo mila, duboka je voda Drina, Drinu ćemo pregaziti, a Srbiju zapaliti!“

(Evo zore, evo dana)

„U Čapljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila“

(Jasenovac i Gradiška Stara)

„Kad je Drinu pregazio, u nogu je ranjen bio. On ne viče ajme meni, već on kliče za dom spremni, Za dom spremni i za tića, poglavnika Pavelića“

(Evo zore, evo dana)

„Čujte, srpski dobrovoljci, bando, četnici stići će vas naša ruka i u Srbiji!“

(Bojna Čavoglave)

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Alarmantno! Evo koje nas kataklizme očekuju u 2018. godini?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track