PLENKOVIĆ O PRALJKU: Ovakav čin nikad nije viđen, to je dokaz da je bio uveren u svoju nevinost
Foto: Printscreen

POVODOM PRESUDE HAŠKOG SUDA

PLENKOVIĆ O PRALJKU: Ovakav čin nikad nije viđen, to je dokaz da je bio uveren u svoju nevinost

Hrvatska -

Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković obratio se javnosti povodom incidenta u Hagu, kada se Slobodan Praljak ubio popivši otrov u sudnici.

Premijer Hrvatske je na samom početku obraćanja izrazio u ime vlade saučešće porodici Slobodana Praljka. Takođe, Vlada Hrvatske izražava saučešće porodicama svih žrtava, rekao je Plenković.

"Želim da izrazim najdublje saučešće porodici Slobodana Praljka. Njegov čin, koji je sebi oduzeo život, najviše govori o moralnoj nepravdi prema osuđenoj šestorici. Izražavamo žaljenje zbog današnje presude", rekao je.

"Nisam sigurnosni stručnjak, ali nije uobičajeno da se ovako nešto događa u sudnici. To je na njihovim sigurnosnim službama da ocene kako je do ovog propusta došlo", kazao je na pitanje kako komentariše činjenicu da je Praljak u sudnicu uneo otrov, koji je na kraju i popio.

On je rekao da ne veruje da će odnosi između BIH i Hrvatske biti poljuljani posle ove presude.

foto: Printscreen

Hrvatski osuđenik za ratne zločine pred Haškim sudom Slobodan Praljak umro je danas u bolnici u Hagu pošto je tokom izricanja presude pred Tribunalom popio otrov usred sudnice, javljaju nezvanično hrvatski mediji.

Hrvatski mediji su ranije preneli da je premijer šokiran činom Slobodana Praljka i zabrinut.

Žalbeno veće Haškog tribunala izreklo je pravosnažnu presudu Јadranku Prliću i još petorici političkih i vojnih funkcionera nekadašnje Herceg-Bosne.

Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20, Valentin Ćorić na 16, dok je Borislav Pušić osuđen na 10 godina zatvora.

Kurir.rs

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track