DA JE HITNA DOŠLA RANIJE, PRALJAK BI BIO ŽIV? Ovi propusti suda u Hagu doveli do samoubistva uživo!
Foto: EPA i Printscreen/ Facebook, Foto: EPA, Printscreen/ Facebook

ISTRAGA U TOKU

DA JE HITNA DOŠLA RANIJE, PRALJAK BI BIO ŽIV? Ovi propusti suda u Hagu doveli do samoubistva uživo!

Hrvatska -

Posle samoubistva Slobodana Praljka u sudnici haškog tribunala pljušte kritike na račun bezbednosnih propusta kojih je u Hagu po svemu sudeći bilo na pretek.

Jure Žulj, nekadašnji šef za bezbednost svih hrvatskih zatvora, a danas savetnik za bezbednost u jednoj firmi koja se bavi bezbeđenjem kaže da se pre izvođenja zatovorenika rade delimična ili detaljna pretraga.

"Ispred sudnice u Hagu svakako je trebalo da budu bolnička kola jer se moralo pretpostaviti da će pravosnažna presuda biti i šokantna i emocinalna, čime se otvara mogućnost incidenata. Propusta je bilo puno i verujem da će se to istragom i utvrditi. U ovakvom predmetu koji je pod lupom svetske javnosti i medijske pažnje, trebalo je predvideti sve moguće scenarije", kaže Jure Žulj.

Holandska istraga obuhvata i deo kojim treba utvrditi da li je neko od stražara mogao da spreči ispijanje sadržaja bočice, kao i ko je unutar pritvorske jedinice u zatvoru u Sheveningenu u zgradi samog tribunala odgovoran za bezbednosne propuste usled kojih je Praljak došao u dodira s predmetom i tečnošću s kojima nije smeo da dođe u dodir. I kako je to uneo u sudnicu.

"U preliminarnom toku istrage pronašli smo tragove tešnosti za koju je utvrđeno da može izazvati smrt", rekao je portparol javnog tužioca, ali nije otkrio da li je utvrđeno o kojoj se tečnosti, odnosno otrovu, tačno radi.

Koji god otrov bio u pitanju izostao je ispravan postupak hitne pomoći. Prvi je propust što nisu bili tamo prisutni, a potom su stigli prekasno da bi na licu mesta mogli da pomognu Praljku. Jer bez obzira koji otrov da je popio morao mu se isprati želudac i dati aktivni ugalj, što je pak moguće napraviti samo u bolničkim uslovima u koje je odvezen prekasno.

Kurir.rs/ Vecernji.hr

Foto: EPA i Printscreen/ Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja