(FOTO) DA LI JE OVIM REČIMA NAJAVIO SAMOUBISTVO?! Ovo je Praljak poručio samo nekoliko nedelja pre odlaska u Hag!
Foto: AP

jedan od poslednjih intervjua

(FOTO) DA LI JE OVIM REČIMA NAJAVIO SAMOUBISTVO?! Ovo je Praljak poručio samo nekoliko nedelja pre odlaska u Hag!

Hrvatska -

Hrvatski general Slobodan Praljak je 29. novembra izvršio samoubistvo u sudnici Haškog tribunala, popivši otrov prilikom izricanja presude u slučaju "Prilić".

Uoči odlaska u Hag, Praljak je u jednom od poslednjih intervjua poručio da se pred haški sud "ne ide žrtvovati".

General je intervju dao za Hercegovačku televiziju neposredno pre objave optužnice i to je bio jedan od njegovih poslednjih, jer mu je nakon objave optužnice bilo zabranjeno javno da govori.

foto: Ap

Emisija je kako navode hrvatski mediji, vodio novinar Ivan Baković emitovana 12. marta 2004. godine, a već 5. aprila Praljak je bio u Hagu. Novinar Baković podsetio je na portalu tomislavcity na njegove reči: "Sloboda se brani smrću. Sloboda se branila smrću i ovo što se nama događa, što meni daje mirnoću moga života, odlaska u Hag, jeset smrt mojih vojnika u meni. Ja sam prepun njihove smrti, svaka moja stanica, svi delovi mog tela su napunjeni smrću i nekih mojih prijatelja koji su umrli ranije, onih koje smo zvali hrvatski nacionalisti u vreme komunizma, i ovih mladića koji su po svom opredeljenju, po svojoj želji, a mojoj zapovesti, išli na bojište", rekao je 2004. Praljak. "Oni stoje u meni, oni su živi, oni su poginuli, ali njihova smrt je moj život. I ja ih proživljavam i ničeg se ne bojim, svestan činjenice da nijedan sud koji ima minimum pravednosti ne bi mogao prigovoriti ničemu što smo mi radili, onoliko koliko smo mogli", nastavlja.

foto: EPA

Na pitanje novinara da li se boji da će završiti u Hagu, rekao je da od ničeg neće bežati. "Kakav god sud bio, ja ću svoj krst poneti. Ja tamo ne idem da se žrtvujem. Mene žrtvuju, mene žrtvuju Molosi, neke zle sile koje sam ja proučavao od Sokratove obrane od smrti na ovamo, pa svih Šekspirovih tragedija pa hugenota pa tako dalje. Sto miliona ljudi je ubijeno u komunizmu, to je naprosto tako. Svet funkcioniše kao jedno veliko zlodelo u kojem se pojavljuju brzi delitelji pravde", odgovara Praljak. U tom trenutku novinar mu čita jednu njegovu raniju izjavu: "Ako ćemo mi završiti u Hagu jer su oni jaki, a ne zato što su pravedni, pre ili kasnije neke će generacije reći da je neko bio kreten i izdajica, a neko častan čovek".

Upitao je Praljka da li stoji još iza te izjave. "U potpunosti stojim", kazao je Praljak.

(Kurir.rs/Index/Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Brnabićkina devojka osvaja Hong Kong!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track