ARHITEKTONSKI OSKAR: Projekt Vestgejt Split dobitnik prestižne nagrade The 2017-18 International Property Awards!
Foto: Promo

ZNAČAJNO PRIZNANJE

ARHITEKTONSKI OSKAR: Projekt Vestgejt Split dobitnik prestižne nagrade The 2017-18 International Property Awards!

Hrvatska -

Splitski projekat "Vestgejt Split" osvojio je na međunarodnom takmičenju u Londonu glavnu nagradu za najbolji projekat u kategoriji visokogradnje poslovne namene u Evropi (International Property Award) za 2017-18.

Tokom godine, 80 članova ekspertske grupe, među kojima su i četiri engleska lorda u žiriju International property awards (IPA), pregledalo je i ocenjivalo na hiljade prijavljenih projekata iz 115 država sveta.

foto: Promo

Glavna nagrada za najbolji projekat u kategoriji visokogradnje poslovne namene u Evropi dodeljen je hrvatskoj kompaniji Vestgejt tauer za atraktivan projekt „Vetgejt Split“ koji je u potpunosti promenio vizuru ulaza u centar grada Splita.

IPA je u sektoru ulaganja u nekretnine ono što je Oskar u filmskoj industriji. Godišnje je to okupljanje najboljih svetskih investicionih kompanija, arhitekata, dizajnera, konsultanata i menadžera iz sektora. Glamurozna ceremonija dodele nagrada održana je u londonskom Savoj hotelu, a nagrada za najbolji projekt u kategoriji visokogradnje poslovne namene uručena je prvom čoveku Vestgejt Tauera d.o.o., Josipu Komaru.

foto: Promo

Nagrade su dodeljene i za sektore dizajna interijera, arhitekture i upravljanja nekretninama te obuhvataju projekte iz celog sveta, sa svih šest kontinenata, među kojima je "Vestgejt Split“ prepoznat kao najbolji projekt u svom sektoru.

„Ovo priznanje je posebno jer je to bio jedan od najvećih izazova u mojoj karijeri, ali želim da naglasim da se priznanje odnosi na kompletan projekat i nije vezano samo uz arhitekturu već i uz developerske veštine. Tornjevi su zamišljeni kao jasni, izvorni, kristalični oblici, u kombinaciji stakla i belih vertikala, suprotstavljeni plavoj horizontali kaštelanskog zaliva u pozadini. Jezik arhitekture je jasan, podređen funkciji poslovnih sadržaja, suzdržan i nenametljiv u svrsi definisanja prostornog znaka.“, rekao je komentarišući vest o priznanju arhitekta Vetgejta, Oto Barić.

foto: Promo

Na njega se nadovezao prvi čovek kompanije Josip Komar koji je rekao: ”Iako je vrednost projekta „Vestgejt Split“ očigledna, jer smo prepoznati od strane najvećeg lanca hotela u svetu, a izgradili smo i objekt za jednu od najvećih hrvatskih banaka, ova međunarodna nagrada nam i privatno mnogo znači. U konkurenciji s nama su bili najbolji projekti u Evropi, u gradovima koji su kudikamo veći i bogatiji od Splita, zato smo ponosni što kući, u Hrvatsku, nosimo priznanje za naš dosadašnji rad.“

Projekt „Vestgejt Split“ sastoji se od dva objekta od kojih je prvi poslovni toranj od prošle godine postao upravno središte OTP Splitske banke d.d. Sastoji se od prizemlja i 12 spratova i četiri podzemna etaža. Drugi toranj koji je još u izgradnji najpre je zamišljen kao objekt koji se sastoji od prizemlja i 17 spratova plus šest podzemnih etaža, a danas je u fazi očekivanja dozvole za proširenje projekta čime bi postao najviša građevina u Hrvatskoj. Izabran je kao objekt u kojem će svoj prvi hotel u Hrvatskoj otvoriti grupacija Meriot hotels, ali tu projekt „Vetgejt Split“ ne prestaje da iznenađuje javnost.

foto: Promo

Josip Komar kaže da intenzivno razgovaraju sa nekoliko vodećih međunarodnih tehnoloških kompanija koje vide „Vestgejt Split“ kao svoj budući centar u regionu. Time bi i grad Split dobio dodatnu vrednost u smislu dovođenja visoko kvalifikovane radne snage i stvaranja centra znanja, i priliku da brojni mladi inženjeri u Splitu ostvare svoju budućnost.

Smešteni na glavnoj saobraćajnici koja povezuje ulaz u grad i Dioklecijanovu palatu, tornjevi oblikuju pročelje glavne gradske ulice, ali su već i za ovo kratko vreme postali prepoznatljiv simbol i pružaju izuzetnu urbanističku vrednost grada Splita, a ono što celokupan projekat čini jedinstvenim je njihova forma.

foto: Promo

Tornjevi su koncipirani kao dva trougla, zaobljenih vrhova, čiji bridovi prate ulice, te su svojim izgledom upravo i upravo su i službeno ubrojani u jedinstvenu svetsku arhitekturu. Dodatnu vrednost tom savremenom urbanističkom konceptu daje Dioklecijanov akvadukt iz IV. veka koji je sačuvan u celini i u svojoj punoj dužini, uz severni bok Vestgejta.

Projekt je građen po najvišim standardima kvaliteta i energetske efikasnosti i prvi je hrvatski poslovni objekt s LEEED, energetskim sertifikatom A klase koji se dodeljuje za primenu sistema "zelene" gradnje.

Kurir.rs

Foto Westgate group

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track