(VIDEO) NA KOMEMORACIJI RATNOM ZLOČINCU DRŽAVNI VRH I TOMPSON Tuđmanov sin: Ljudini poput Praljka niko nije ravan!
Foto: AP

UZAVRELA ATMOSFERA U ZAGREBU

(VIDEO) NA KOMEMORACIJI RATNOM ZLOČINCU DRŽAVNI VRH I TOMPSON Tuđmanov sin: Ljudini poput Praljka niko nije ravan!

Hrvatska -

Od ranih jutarnjih sati zagrebačka policija blokira saobraćaj oko koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, u kojoj će se održati komemoracija za Slobodana Praljka, osuđenog generala koji se ubio ispijanjem cijanida u haškoj sudnici.

U Lisinskom su se pojavili HDZ-ov veteran i premijerov savetnik Vladimir Šeks, donedavni savetnik predsednice RH i Davor Domazet Lošo, HDZ-ovac Luka Bebić, Nikola Štedul, saborski poslanik Željko Glasnović, osuđeni ratni zločinac Dario Kordić i bivši specijalac Željko Sačić. Pojavio se i pevač Marko Perković Tompson.

foto: Facebook

"Ljudini poput Praljka niko nije ravan. Ni u jednom trenutku nije hteo da živi kao ratni zločinac, jer to nije bio. Njegova presuda je uvreda za svaku pravdu. To je teatar apsurda", rekao je Tuđman, koji je u svom govoru u nekoliko navrata poručio da je presuda bila nepravedna, a suđenje "izrežirano". Kraj Tuđmanovog govora popraćen je gromoglasnim aplauzom publike u kojoj se nalazio i državni vrh Hrvatske.

Nisu svi oduševljeni idejom da se u centru Zagreba održava komemoracija za osuđenog ratnog zločinca, pa će se u 17 sati na Trgu Francuske republike održati paljenje sveća za žrtve HVO-a i HV-a u BiH u organizaciji Incijative mladih za ljudska prava.

Ranije je saopšteno da na komemoraciju neće doći niko od državnih zvaničnika. Organizatori komemoracije iz Hrvatskog generalskog zbora najavljuju da će bez obzira na to pričuvati nekoliko stolica u prvom redovima, za slučaj da se neko od zvaničnika ipak pojavi.

Kurir.rs/Index.hr Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track