JEZIVE ISPOVESTI MIGRANATA KOJE SU HRVATI I MAĐARI ILEGALNO VRAĆALI U SRBIJU: Tuku nas, gaze i teraju da satima klečimo!
Foto: FOTO: REUTERS/MARKO ĐURICA

tragom priče o smrti male avganistanke

JEZIVE ISPOVESTI MIGRANATA KOJE SU HRVATI I MAĐARI ILEGALNO VRAĆALI U SRBIJU: Tuku nas, gaze i teraju da satima klečimo!

Hrvatska -

Tragom priče o tragičnoj sudbini poginule avganistanske devojčice Madine (6), usmrćene kada je na nju naleteo voz na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske, isplivale su potresne ispovesti migranata koji su bili izloženi nasilju hrvatske i mađarske policije i ilegalno deportovani u Srbiju.

Svedočenja koje objavljujemo prikupili su radnici Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u poslednjih nekoliko meseci - od početka masovne pojave “push backa” migranata, odnosno njihovog ilegalnog deportovanja sa teritorija Mađarske i Hrvatske u Srbiju.

Ona otkrivaju svu brutalnost graničnih policajaca tih država, ali i činjenicu da je, po svemu sudeći, zvanična politika srpskih komšija takva da na deportacije ne samo da žmure, nego ih i podstiču. Najpotresnije priče ilustruju stradanja dece i maloletnika...

14. septembar

Pakistanci se udavili u Dunavu

Pravnik Centra razgovarao je sa S. H. (17), migrantom iz Avganistana koji ima atrofiranu levu ruku. Familija mu se nalazi u Avganistanu, a on je pokušavao ilegalno da pređe granice sa Hrvatskom i Mađarskom. S. H. je bio prisutan u organizovanoj akciji krijumčara koji su vodili migrante uz Dunav, gde su se trojica Pakistanaca utopila. Pokušao je da pređe granicu sa Mađarskom deset puta, dok je granicu sa hrvatskom pokušao da pređe 12 puta - svaki put je bio ilegalno vraćen nazad.

foto: printscren srbin.info

22. septembar

Klečali u lokvama, tučeni čizmama

A. B. je noć pre dolaska u srpski kamp sa 18 migranata iz Pakistana pokušao da ilegalno pređe granicu kod Horgoša. Granična policija Mađarske ih je pretukla i zlostavljala tako što im je naredila da po kiši sede i kleče u lokvama satima. Kad bi pokušali da ustanu, graničari su ih udarali čizmama po telu. Nakon toga su ilegalno bili gurnuti u deo granice blizu Horgoša i poslati nazad u Srbiju.

27. septembar

Dečak (6) u traumama zbog hrvatske policije

Žena F. boravi u Srbiji sa mužem i troje dece već 10 meseci. Ušli su u Srbiju preko Makedonije. Pokušala je sa porodicom već pet puta da pređe granicu sa Hrvatskom i svaki put vraćena ilegalno nazad. Angažovali su i krijumčara koji ih je, zajedno sa još dve porodice, doveo do Zagreba. Krijumčar im je za taj put uzeo 5.000 evra. U Zagrebu su se sami prijavili policiji u nadi da će tražiti azil. Proveli su u pritvoru 24 sata, a sutradan ih je hrvatska policija deportovala u Srbiju. Dovezli su ih do neke tačke na granici i rekli im da idu u pravcu Srbije. Mlađi sin M. (6) ima traume od tog puta: noću mokri u krevet i budi se često.

foto: Dado Đilas

11. oktobar

Pendrečenje pa povratak u Srbiju

M. A. (30) pokazuje radnicima Centra levu ruku u gipsu i medicinsku dokumentaciju detaljno opisujući iskustvo od 20 dana ranije. Mađarski graničari uhvatili su ga sa grupom od 20 ljudi u šumi u Mađarskoj. Ti ljudi, mahom iz Pakistana, prešli su hrvatsku granicu u čamcu preko Dunava. Iz Hrvatske su zatim ilegalno prešli u Mađarsku i četiri dana se krili po šumama oko granice ne bi li put nastavili dalje. U toku noći, okružilo ih je 10 mađarskih policajaca, od kojih je pet imalo puške koje su uperili u njih, a preostalih pet je krenulo da ih udara. Nakon toga, ugurali su ih u zatvoreni kombi, dovezli do srpske granice i izbacili na srpsku teritoriju, pa im uz psovke rekli da idu u Suboticu. Udarali su ih oko pola sata, po glavi, leđima, nogama. Jedan od njegovih poznanika zadobio je frakturu lobanje.

21. novembar

Biber-sprej i udaranje palicama

A. A. (17) i A. S. (17) kažu radnicima Centra da se veća grupa Pakistanaca nalazi u napuštenoj zgradi. Zgrada nema prozore ni vrata. Na gornjem spratu zatečena je grupa od oko 20 migranata, od kojih su polovina maloletnici bez pratnje. Arsel S. (27) obaveštava da su pre pet dana pokušali svi da pređu ilegalno mađarsku granicu, te su im tom prilikom mađarski policajci prsnuli biber-sprej u oči, šutirali ih i udarali palicama. Neki od službenika su puštali pse na njih. Arsel izveštava da su im službenici mađarske policije oduzeli sva dokumenta koja su imali, fotografisali i snimali kamerom. Na kraju su ih naterali da se peške vrate nazad u Srbiju.

13. oktobar

Porodicu terali i Hrvati i Mađari

Porodica F. E. je koristila pomoć krijumčara počevši put iz Iraka, da bi preko makedonske granice ilegalno ušla u Srbiju, zaputila se u Šid, gde je pokušala ilegalno da pređe granicu, ali ih je hrvatska granična policija uhvatila i ilegalno vratila nazad u Srbiju. Nakon ovog pokušaja, otišli su u Suboticu i ponovo pokušali da pređu, ovoga puta mađarsku granicu, ali opet bezuspešno: i mađarska policija ih je ilegalno vratila nazad.

Povodom ovih i sličnih potresnih svedočanstava, “Blic” je pokušao da od Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske dobije odgovore na pitanja o generalnom načinu na koji tamošnji graničari postupaju prema migrantima. Pitali smo da li su upoznati sa izveštajima Centra za pomoć tražiocima azila i sličnih civilnih organizacija, da li je Ministarstvo pokrenulo interne istrage o ovim incidentima, te da li su oni izolovani ili predstavljaju zvaničnu politiku Hrvatske? Odgovore nismo dobili.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track