(VIDEO) NEMA NAPRETKA U REŠAVANJU GRANIČNOG SPORA: Cerar Plenkoviću zapretio tužbom usred Zagreba
Foto: Beta/Nebojša Tejić

SPORNA ARBITRAŽA

(VIDEO) NEMA NAPRETKA U REŠAVANJU GRANIČNOG SPORA: Cerar Plenkoviću zapretio tužbom usred Zagreba

Hrvatska -

Hrvatski i slovenački premijeri Andrej Plenković i Miro Cerar započeli su jutros u Zagrebu razgovore kako bi rešili granično pitanje. Posle tri sata sastanka otkrili su kako se u većini stvari i dalje ne slažu.

Plenković je predložio da se u međusobnim dogovorima reši ovo pitanje, ali premijer Miro Cerar i dalje insistira samo i isključivo na odluci o arbitraži koju je sud doneo krajem juna.

"Jedini je pravi put je, a u to želim da uverim hrvatskog premijera, implementacija odluke. Jasno da sam poslušao hrvatskog premijera jer tako se odvija dijalog. Slovenija je država dijaloga koja poštuje međunarodno pravo i u kojoj je vladavina prava. Rečeno je da su stavovi različiti. Slovenija će pratiti put koji smatra ispravnim i nadamo se da će nas pratiti i susedna država", rekao je Cerar.

foto: Beta/Daniel Kasap

Cerar je spomenuo i moguću tužbu protiv Hrvatske.

"Proučavamo mogućnost pravnih sredstava ako Hrvatska ne bude poštovala odluku. To zavisi od postupanja Hrvatske", rekao je Cerar.

Plenković je rekao da je arbitražni proces izgubio verodostojnost kad su se otkrile nepravilnosti.

foto: Beta/Daniel Kasap

"Nije Hrvatska iz tog procesa izašla jer joj više nije htela da učestvuje. Tužba nije put koji bi videli u budućnosti. Mislim da za njega nema ni pravnog osnova. Da bi se arbitražna odluka sprovela potrebna je saglasnost obe zemlje. Smatram da smo posle detaljnih razgovora koje Miro i ja vodimo mnogo bliže nalaženju rešenja, ali za to nam je potrebna određena doza fleksibilnosti obe strane. Tu i Hrvatska i Slovenija treba da pokažu zrelost, svi naši prijatelji bi hteli da se to pitanje reši", rekao je Plenković.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Beta/Nebojša Tejić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: POLICAJAC LIKVIDIRAN NA ZADATKU! Ubica se posvađao sa familijom, pa potegao automatsku pušku na policiju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track