ČUDESAN PODVIG: Maloj Riti (4) ugradili mehaničko srce, a onda je iz Austrije stigao spas!
Foto: Facebook/Anid Knežević

U POSLEDNJI ČAS

ČUDESAN PODVIG: Maloj Riti (4) ugradili mehaničko srce, a onda je iz Austrije stigao spas!

Hrvatska -

Prvi put se u subotu u Hrvatskoj dogodilo da se četvorogodišnjem detetu ugrađuje mehanička pumpa kako bi ono moglo da izdrži čekanje donora.

To je izjavio Ante Ćorušić, direktor kliničkog bolničkog Centra Zagreb u kome je operisana četvorogodišnja Rita.

"Na sreću se dogodilo čudo - na dan kada je devojčica operisana, iz Beča je stigla dojava da imaju kompatibilno donorsko srce, jednog dečaka od osam godina iz Austrije", dodao je Ćorušić.

"Devojčica se dobro oporavlja, uobičajeno. Radi se o vrlo ekstenzivnom zahvatu jer je bila podvrgnuta dvema operacijama u roku od 20-ak sati", dodao je.

Operacija je trajala 4-5 sati, ali cela akcija u šta je uključena i dojava i transport, trajala je oko 12-13 sati, izjavio je i potvrdio da je devojčica šest meseci bila na listi za presađivanje srca, a ukupno 11 meseci je njihov pacijent.

"Danas je situacija stabilnija nego juče. Devojčica je skinuta sa respiratora, oseća se dobro i verujemo da će biti dobro. Naglašavamo da nismo pristalice velike euforije oko te situacije. To je bio kompleksan zahvat i komplikacije se mogu dogoditi", kazao je Ćorušić.

foto: Shutterstock

Hrvatski mediji podsećaju da je u subotu vladinim avionom iz Beča do aerodroma Franjo Tuđman u Zagrebu hitnim medicinskim letom dopremljeno srce za presađivanje, a poslepodne je operacija uspešno završena.

Kako bi preživela dok novo srce ne stigne, ranije je devojčici bilo ugrađeno mehaničko srce. Samo nekoliko sati posle toga, roditelji su dobili poziv koji znači sve i obavestili ih da je novo srce za njihovu Ritu na putu.

“Ona je snažna i vesela devojčica. Rođena je kao zdravo dete, a sve je počelo pre desetak meseci. Išle smo jedan dan u park i požalila mi se da je bole noge. Mislila sam da nije ništa strašno, ali je ubrzo počela da plače i govori da je jako boli. Odvela sam je kod lekara i tada je otkriveno da ima diletacijsku kardiomiopatiju. Od tog je trenutka počela naša borba”, izjavila je Ritina majka Dina Knežević.

Kurir.rs/HRT Foto: Facebook/Anid Knežević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track