ISTEKAO ULTIMATUM VETERANA VLADI HRVATSKE: Tromblon otkrio detalje akcije u Piranskom zalivu
Foto: Profimedia, Printscreen/Youtube

sistematično

ISTEKAO ULTIMATUM VETERANA VLADI HRVATSKE: Tromblon otkrio detalje akcije u Piranskom zalivu

Hrvatska -

Petar Janjić Tromblon koji je Vladi Hrvatske dao ultimatum da "reši stvari" sa Slovenijom u Savudrijskoj vali ili će on doći sa konvojem od stotinu brodova, objavio je danas plan u kojem otkriva kako će brodove u Piranski zaliv poslati 3. februara u 10 sati, ali napominje da se radi se o "regati za mir".

Kao hrvatski branitelj i građanin Hrvatske koji već dugo vremena prati nerazumnu komunikaciju i neodgovorno diplomatsko i međudržavno ponašanje obe vlade, Hrvatske i Slovenije, pokrenuo sam akciju kojom želim ubrzati rešavanje ovog graničnog problema, navodi se u pismu koje prenosi portal Index.hr.

Stoga sam, kao inicijator pokrenuo humanu akciju, akciju apela, akciju za mirno i brzo rešavanje tog problema pod nazivom "Regata za razum - Piranski zaliv - Savudrijska vala", koja će se dogoditi 3. februara s početkom u 10 sati u Umagu, najavio je Janjić.

Kako sam pokrenuo ovu akciju pre pet dana i ostavio dovoljno prostora za dogovor naše vlade sa vladom Slovenije oko dogovora za konkretnim sastankom na kojem bi se dogovorila konstantnost pregovaranja do završetka i potpisivanja konačnog međudržavnog bilateralnog sporazuma oko granica, to se nije dogodilo i sledom toga krećem sa organizacijom "Regata za razum- Piranski zaljev-Savudrijska vala", dodao je on.

Janjić navodi da su se javili vlasnici plovila od Splita, Murtera, Šibenika, Zadra i drugih obalnih gradova, sa naših otoka i sa kopna.

Smatrao sam da bi to bio veliki trošak i veliki rizik, jer se ne zna kakvo bi bilo vreme za plovidbu jer se nalazimo u zimskom periodu. Stoga sam doneo odluku da organizujem velike turističke brodove koji bi nas vozili po Savudrijskoj vali, najavio je Janjić.

Prema programu koji je objavio portal, sva najavljena udruženja doći će autobusima u Umag, na rivu, gde će biti mesto ukrcavanja, a cena ulaznice za brod je 50 kuna po osobi.

U slučaju loših vremenskih uslova, put se pomera za sledeći dan 4. februar.

Brodovi će se kretati do danas međunarodno priznatom morskom granicom između Hrvatske i Slovenije, gde će u sredini Savudrijske vale-Piranskog zaljeva u hrvatskim teritorijalnim vodama, svako udruženje pustiti u more vence za sve poginule i nestale branitelje Hrvatske, najavio je Janjić u programu.

Na brodovima će se održati počasna minuta tišine, potom će se oglasiti brodske sirene. Učesnici regate apela za mirno rešavanje nosiće hrvatske državne zastave, zastave svojih gradova i udruženja, dodaje se u programu.

Posle plovidbe Savudrijskom valom u trajanju od 60-tak minuta sledi povratak u Umag, gde se očekuje prigodna svečanost uz koktel u organizaciji veterani grada Trogira gde će se služiti pečena riba na gradele, navodi se u pismu koje je Janjić prosledio hrvatskim medijima.

Kurir.rs/Fonet

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track