MASOVNI BEG SA HRVATSKOG JAVNOG SERVISA: HRT ponudio nezadovoljnim novinarima da odu uz otpremninu, ali nisu očekivali OVOLIKU NAVALU!
Foto: Profimedia

nemaju para za sve zainteresovane

MASOVNI BEG SA HRVATSKOG JAVNOG SERVISA: HRT ponudio nezadovoljnim novinarima da odu uz otpremninu, ali nisu očekivali OVOLIKU NAVALU!

Hrvatska -

Hrvatska radio-televizija (HRT) pozvala je sve zainteresovane zaposlene da ih informišu o mogućnosti odlaska sa ove državne TV stanice uz otpremninu.

Čini se da je interes bio toliko veliki da na kraju nije bilo moguće osigurati novac za sve zainteresovane.

Reč je, objašnjavaju s HRT-a, o racionalizaciji poslovanja, a hteli su da izađu u susret svim nezadovoljnim. Neverovatno zvuči činjenica koliko je zapravo tih "nezadovoljnih" koji žele da odu sa ovog medija koji se reklamira kao javni servis.

Vođstvo HRT-a potvrdilo je da su pozvali zaposlene da do kraja 2017. godine iskažu interes o odlasku uz otpremninu. Odluka o uslovima i visini otpremnina doneta je četiri dana pre i to 27. decembra, a potpisuje je glavni direktor HRT-a Kazimir Bačić.

Zaposlenima koji imaju pet do nepunih deset godina staža ponuđena je najniža otpremnina u vrednosti od 100.000 kuna. Najviša, ona od 150.000 kuna, ponuđena je onima koji imaju 35 i više godina staža.

Do 31. decembra 2017. interes je iskazalo približno dvesta radnika. Međutim, taj broj zapravo je puno veći, reč je o najmanje 500 zaposlenih koji uz otpremnine žele otići s HRT-a.

Poređenja radi, na HRT-u u 2016. godini bilo je zaposleno oko 2.800 ljudi, što bi značilo da otprilike svaki peti zaposleni želi otići s HRT-a.

Isto tako, među onima koji žele da odu s HRT-a nalaze se i vrlo poznata novinarska imena i urednici, ali u toj medijskoj kući nisu hteli da odgovore o kojim je ljudima reč.

Veliki deo novinara nezadovoljan je međuljudskim odnosima unutar kuće, a aktuelnom rukovodstvu posebno zameraju udaljavanje od osnovnih postulata novinarskog posla.

Žale se i na cenzuru kao i na činjenicu da se usled čestih i neobjašnjivih propusta srozao ugled te medijske kuće, ali taj deo očito ne zabrinjava aktuelno vođstvo HRT-a koje većinu svog vremena provodi na saniranju vlastitih afera.

Iako je u Pravilniku koji je doneo direktor ugovoren tačan iznos otpremnine, ipak je nekima ponuđen manji. HRT je upitan koliko je ukupno novca osigurano za otpremnine i postoji li mogućnost, s obzirom na iskazani interes, da novca neće biti dovoljno za sve one koji žele da odu ss HRT-a uz otpremninu.

Nisu na to odgovorili.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OVO SU PET NAJVEĆIH MEDIJSKIH TRANSFERA U SRBIJI! Prvoplasirani transfer će vas ostaviti bez teksta!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja