HRVATI MASOVNO ČEKALI NOVU GODINU PO SRBIJI, ALI SAD SU U PANICI: Vratili se kući, ali lekari im sada prete OPASNOM EPIDEMIJOM!
Foto: Profimedia

upozorenje

HRVATI MASOVNO ČEKALI NOVU GODINU PO SRBIJI, ALI SAD SU U PANICI: Vratili se kući, ali lekari im sada prete OPASNOM EPIDEMIJOM!

Hrvatska -

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije je sa obzirom na epidemiju malih boginja u Srbiji, upozorio da postoji veliki rizik da se ta bolest pojavi i u toj županiji.

Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda podseća da je od oktobra 2017. do 5. januara ove godine u Srbiji obolelo 808 osoba, a da su dve preminule od komplikacija bolesti.

"Rizik je povećan nakon što je značajan broj naših građana bio na dočeku Nove godine, zbog čega upozoravamo na povećani rizik za unos virusa malih boginja i mogućnost obolevanja nevakcinisane, neimune dece, kao i na rizik za pojavu epidemije među lošije vakcinisanom malom decom u našoj županiji, pre svega na širem području Splita", poručila je načelnica Odelljenja za nadzor vakcinacije Milka Brzović.

Pacijentima je savetovala vakcinisanje i javljanje izabranom doktoru (pedijatru, školskom, porodičnom lekaru ili epidemiologu ako je u pitanju odrasla osoba) koji će sprovesti predviđenu zaštitu.

Načelnik Službe za epidemiologiju županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ivo Petrić izjavio je Hini kako ta služba u zadne vreme nije zabeležila nijedan slučaj pojave malih boginja u toj županiji, ali je i podsetio kako su prošlog proleća imali dva slučaja, a 2016. godine jedan.

Procenat vakcinisanosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji je tek 60 do 70 odsto, pa ga zbog toga brine eventualna pojava ove bolesti.

Kurir.rs/Jutarnji list

Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja