TO JE KAO DA IM DAJEMO DOZVOLU ZA SEKS: Hrvati neće da vakcinišu decu protiv raka!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

SULUDI IZGOVORI

TO JE KAO DA IM DAJEMO DOZVOLU ZA SEKS: Hrvati neće da vakcinišu decu protiv raka!

Hrvatska -

Jedina vakcina protiv raka koja postoji je ona protiv HPV virusa koji uzrokuje rak grlića maternice, cerviksa, penisa i anusa, a iako je u Hrvatskoj ta vakcina besplatna za sve učenike 8. razreda, tek 12 odsto adolescenata je do sada vakcinisano. Roditelji naime, ne žele da ih vakcinišu, jer smatraju da im time daju dozvolu za seks.

Specijalista školske medicine dr Neda Ferenčić Vrban je to potvrdila za hrvatske medije. Ona je i sekretar Hrvatske lige protiv raka, te joj je u opisu posla da obilazi škole i edukuje roditelje na sastancima o vakcini. Ona ih na njima i poziva i da u što većem broju vakcinišu decu i na taj način ih zaštitete od ovog raka.

"Dovoljno je da jedan roditelj na sastanku ustane i počne da govori protiv vakcine i odmah svi odustaju od vakcinacije svoje dece iako ona može da im spase život. U današnje vreme kad možemo da se vakcinišemo protiv raka, nama svaki treći dan umre jedna žena od raka uzrokovanog HPV, a skoro svaki dan se otkrije novi slučaj jednog od tipova karcinoma uzrokovanog ovim vurusom", rekla je ona.

Kako kaže, roditelji smatraju da im vakcinacijom daju dozvolu za seks, da im ona zato zapravo i ne treba jer su "daleko od aktivnog seksualnog života".

Međutim, rezultati poslednjeg istraživanja u Hrvatskoj na temu seksualnog života adolescenata, pokazali su da dečaci u Hrvatskoj u seksualne odnose stupaju već sa 16 godina, a devojke sa 17 godina.

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track