NEMAČKI RADIO ISPROZIVAO HRVATE: Već 5 godina su u EU, a nisu ništa napredovali, i dalje vlada klima mržnje i zastrašivanja!
Foto: Profimedia, 0009631942

skenirao ih

NEMAČKI RADIO ISPROZIVAO HRVATE: Već 5 godina su u EU, a nisu ništa napredovali, i dalje vlada klima mržnje i zastrašivanja!

Hrvatska -

ZAGREB - Hrvatska je članica Evropske unije već pet godina, a za to vreme nije napredovala i u njoj radikalna desnica i dalje uzdrmava društvo, opisuje nemački javni radio, Dojčlandfunk (DF), najmlađu članicu EU u velikom članku "Hrvatska nerešena istorija".

"Rat, neprijatelj, domovina, narod, izdaja" su ključni izrazi iz radikalnog političkog rečnika koji se i dalje koriste uz uzavrele strasti, piše Norbert Maps-Niediek za DF.

"Ulazak u Evropsku uniju nije niššta promenio, u zemlji vlada klima mržnje i zastrašivanja", konstatuje se u prilogu i dodaje "Hrvatska je zarobljena u istoriji s kojom odbija da se suoči, a najnoviji primer toga su bile reakcije na samoubistvo osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka".

Citira se socijalni psiholog Dinka Ćorkalo-Biruški kojam je opisala šta se u Hrvatskoj danas događa:

"Posle rata svi smo se radovali da je gotovo, da to ostaje iza nas. Sada počinje budućnost, mislili smo, sad ćemo da idemo napred. Sad ćemo da gradimo, negovati naše ranjene i oplakivati naše žrtve, a zatim krenuti napred. Ali, tada je počelo ono što smatram glorifikovanjem i božanskim poštovanjem rata. Ne postoji nikakav drugi narativ osim onog o pobedi, o 'nama' Hrvatima, o 'našim' žrtvama, o 'našim' patnjama. Na takav način u javnosti ne može da se gradi nikakav identitet", rekla je ona.

Situacija se pogoršala posle ulaska Hrvatske u EU, kada se "završila faza opuštanja i reformi koju je orkestrirala velika nacionalna stranka HDZ".

U današnjoj Hrvatskoj pojmovi poput Evropa, demokratij, ekonomija i izgradnja zvuče nestvarno, o njima se govori s cinizmom. Prošle su 22 godine od kraja rata i nakon 26 godina nezavisnosti u Hrvatskoj niko više nije ni sa čim oduševljen.

HDZ se opisuje kao stranka koja je proizvela niz velikih korupcijskih skandala, a njen aktuelni predsednik Andrej Plenković kao "zarobljenik stranačke desnice".

"Za Srbe je rezervisana uloga neprijatelja, osim ako odustanu od svog identiteta i deklarišu se kao Hrvati", navodi Dojčlandfunk. Sledeća faza hrvatskog nacionalizma je rehabilitacija ustaškog režima, smatra nemački radio, i dodaje kako se to u delu naroda potiho već dogodilo, i već postoje "čisto neonacističke teze" o tome da u konc-logoru Jasenovcu niko nije nastradao tokom Drugog svetskog rata.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track