SVE VIŠE ŽRTAVA SMRTONOSNE VOŽNJE: 14 poginulo na hrvatskim putevima od početka godine
Foto: Profimedia

POLICIJA UPOZORAVA

SVE VIŠE ŽRTAVA SMRTONOSNE VOŽNJE: 14 poginulo na hrvatskim putevima od početka godine

Hrvatska -

Ukupno 14 ljudi poginulo je do danas na hrvatskim putevima, što je mnogo veći crni bilans nego prošle godine.

Policijska uprava zagrebačka saopštila je da je samo u zoni njihove odgovornosti od početka godine u saobraćaju poginulo već sedam osoba, što je, u poređenju sa dvoje prošle godine, alarmantno povećanje.

Na području ostalih policijskih uprava zajedno do jučerašnjeg dana poginulo je sedam osoba, od toga dvojica biciklista.

Uzroci svih nesreća si isti: vožnja u pijanom stanju i prevelika brzina. Pa opet, stručnjak za saobraćaj i penzionisani dekan Fakulteta saobraćajnih nauka, Ivan Dadić, smatra da bi saobraćaj bio bezbedniji kad bi se sankcionirali i oni koji rade na infrastrukturi.

"Naravno da treba kazniti vozače koji krše propise, ali treba pogledati i odgovornost onih koji rade na samoj infrastrukturi. Iako je dosta urađeno, ne preduzima se dovoljno kod saniranja opasnih mjesta, tj. kritičnih tačaka na putevima", smatra Dedić.

Stručnjak za saobraćaj Željko Marušić dodaje da bi dobro došlo i uvođenje savremene tehnologije.

"Naime, trebalo bi postaviti što više kamera, koje će snimati obesne vozače i saobraćajne prekršaje. Takođe, na određenim putevima pomogli bi i 'ležeći policajci'. Tako se kultiviše vožnja.

Stručnjaci kažu da su četiri glavne ubice u saobraćaju vožnja u pijanom stanju, prevelika brzina, nekorišćenje pojasa i nepropisna upotreba mobilnih telefona tokom vožnje.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track