HRVATSKI MINISTAR ODGOVARA SLOVENCIMA: Ribarima ćemo pružiti pomoć, kazne neće biti plaćene!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ULAŽU ŽALBU

HRVATSKI MINISTAR ODGOVARA SLOVENCIMA: Ribarima ćemo pružiti pomoć, kazne neće biti plaćene!

Hrvatska -

Ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković kaže da će ribarima kojima Slovenija upućuje kazne zbog ribarenja u Piranskom zalivu obezbediti pravnu pomoć.

On je istakao i da kazne Sloveniji neće biti plaćene.

"Na prekršajne naloge je potrebno uložiti žalbu da oni ne bi postali pravosnažni. Tu će Vlada, putem nadležnog ministarstva, osigurati pravnu pomoć da bi se u roku od osam dana od dana kada su primili prekršajne naloge, uložila žalba", rekao je Bošnjaković povodom prvih prekršjanih naloga koji su stigli na adrese hrvatskih ribara, a oni ih, po dogovoru s Vladom.

Bošnjakvić je rekao da kazne neće plaćati ni ribari, ali ni država. Upitan o strahu ribara da zbog kazni neće moći da prelaze granicu sa Slovenijom, ministar je odgovorio da još ne zna ima li Slovenija razloga za donošenje takve zabrane, kao i da će se sve analizirati posle upućivanja žalbe. Slovenija je juče uputila prve kazne hrvatskim ribarima zbog ribarenja u spornom području Savudrijske vale (Piranskog zaliva), a Hrvatska je potom najavila da će uzvratiti istom merom. MUP Hrvatske je danas saopštio da je istarska policija na adrese slovenačkih prekršitelja Zakona o nadzoru državne granice uputila prvih 11 prekršajnih naloga.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske juče je uputilo diplomatsku notu Sloveniji kojom je izrazilo duboko nezadovoljstvo i protest "zbog pokušaja jednostranog sprovođenja kompomitovane i za Hrvatsku neprihvatljive arbitražne odluke (o razgraničenju između dve zemlje) od strane državnih vlasti Slovenije". Hrvatska smatra da slovenačka odluka nije u duhu dobrosusedske saradnje i evropskih vrednosti i da se u rešavanje otvorenog pitanja granice pokušavaju uvući građani i ribari koji žive i rade uz granicu. Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije doneo krajem juna presudu koja je trebalo da reši višegodišnji spor dve zemlje. To se, međutim, nije dogodilo, jer se odlukom Sabora 2015.

Hrvatska povukla iz arbitraže pošto je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija. Hrvatska smatra da je time arbitražni proces nepovratno kompromitovan i zagovara bilateralno rešavanje spora, dok Slovenija traži od Hrvatske da poštuje odluku arbitražnog suda. Arbitražni sud je odlučio da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da ta država kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve i po nautičke milje.

Kurir.rs/ Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track