ZAGREBAČKI DOKTOR IZ NOĆNE MORE: Nije tebi ništa, samo se prese..vaš!
Foto: Profimedia

sramota za HipOkratovu zakletvu

ZAGREBAČKI DOKTOR IZ NOĆNE MORE: Nije tebi ništa, samo se prese..vaš!

Hrvatska -

Za Lanu Tovarlaža Žugec i Ivicu Milanju rutinski pregled kod istog ortopeda u Kliničkoj bolnici Dubrava pretvorio se u pravu noćnu moru

Dva pacijenta požalila su se na neprofesionalnost i vulgarnost jednog lekara ortopeda u zagrebačkom KB Dubrava. Za medije su ispričali kako su na rutinskom pregledu ostali šokirani ponašanjem liječnika. Ono što posebno iznenađuje u čitavoj priči je to što mu je bolnica već izdala pet upozorenja zbog odnosa prema pacijentima, ali očigledno bez ikakvih rezultata.

Ivica je svoju noćnu moru preživeo pre tri godine, a Lana pre 20-ak dana.

“Žalosno je to što ta priča traje od 2011. i nije se dogodila samo meni, a taj doktor i dalje radi i nije kažnjen onako kako zaslužuje”, kaže Lana. “Nakon što sam ušla u ordinaciju nema tu ‘dobar dan, izvolite, šta vam je?’ Njegov prvi komentar je bio: ‘A zašto ste vi došli, ja vidim da vama nije ništa, šta vam treba, penzija ili bolovanje? Njegova poštapalica je: ‘Molim? Ajmo hrvatski, ajmo ispočetka, dobar dan gospođo, šta niste razumeli?'”

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Dijagnozu je već imala. Reč je o skoliozi. Bolovi u leđima postajali su sve jači pa je pomoć potražila u zagrebačkoj KB Dubrava. Na pregled je stigla s kompletnom dokumentacijom i ranije učinjenim nalazima. “Koji k**** ste išli kod fizijatra, oni i onako ničemu ne služe, zašto niste odmah došli ovde?”, ovim rečima je započeo pregled. Ipak, to je bio samo početak.

“Sve vreme je spominjao da imam ogromne grudi. Ne znam da li to spada u redovni ortopedski pregled. U jednom trenutku me je pitao, da li znam da od rođenja imam – grbu?”

“Pitao me je zatim, citiram, da li sam udata i da li imam decu, na šta sam odgovorila potvrdno. Pitao me da li su mi i deca grbava, i onda je pitao da li me je moj muž, kada me prvi put j****, to uradio od napred ili zg*** jer ako je bilo zg*** onda je morao da vidi da sam grbava, a ako je bilo spreda onda sam uspela da ga prevarim pa me oženio takvu grbavu”, prepričava Lana.

“Pozvao me da priđem bliže, da se nagnem nad kompjuter, da zajedno pogledamo slike sa rendgena pa je u jednom prešao rukom preko tih mojih ‘ogromnih grudi’ i rekao: ‘Joj, da nema sestre! Ovo bi moglo da se smatra pipkanjem’. Nisam reagovala, bila sam ukočena, ne znam, valjda zbog respekta prema doktorskoj profesiji, želela sam samo da se to što pre završi”, opisala je svoje traumatično iskustvo Lana.

Na pregledu koji je trebalo da bude rutinski, u samo 20-ak minuta doživela je najgori oblik poniženja. “U jednom trenutku, on mi je rekao da se uhvatim za č***, ja sam rekla: ‘Molim? Ne razumem o čemu pričate?’, a on mi je rekao: ‘Šta niste dobro čuli? Uhvatite se za č***’. Kada sam u neverici pitala zašto, počeo je da me vređa. "Hoćete li da se uhvatite, ili ja to da uradim?"

Izašla je iz ordinacije uplakana i htela da prijavi slučaj direktoru bolnice. Nažalost, nije ga našla u kancelariji, ali je ponovo na hodniku naišla na ovog užasnog doktora. Iznenađen što je još uvek bila u bolnici, potpuno je promenio ponašanje. “Bio je vrlo ljubazan i upitao me: ‘Izvolite, gospođo?’ Ja kažem: ‘Tražim vašeg šefa, gospodine doktore, da vas istog trenutka prijavim za besramno, nedopustivo, vulgarno i neprofesionalno ponašanje’. Kazao je da nemam dokaza za to. Potom se okrenuo, ušao u ordinaciju i zaključao vrata za sobom.

Ništa bolje iskustvo nije imao ni Ivica Milanja. “Hladan tuš unutra. Doktor je prešao na ‘ti’ momentalno, konstantno je psovao, nije hteo da me sasluša, stalno me je prekidao. Na moje reči da me boli patela u kolenu vikao je na mene: ‘Govori hrvatski, šta se praviš pametan, imaš poremećaj ličnosti, ti si narcisoidna osoba!’. U početku me je iznenadio nastupom, ostanete šokirani, kao da vas neko na ulici udari šakom u lice, ne biste znali šta da radite u tom trenutku. Trpeo sam taj razgovor jedno 20-ak minuta, jer sam hteo da čujem profesionalno mišljenje. OK, neprofesionalan si, neetičan, nevaspitan, ali želim da čujem šta mi je.”

Kada je završio uvredljivi monolog nije dobio nikakvu novu informaciju o stanju kolena. “Recite mi šta mi je sa kolenom, pitao sam. Nije mu ništa, odgovorio je. Ja nastavljam, boli me sve više, nekoliko hirurga i ortopeda pre vas je reklo da imam problem. ‘Dragi moj Ivice, to ti je sve ovo (pokazuje srednji prst). Ti se prese*avaš, nije ti ništa, ti bi hteo ko zna šta od svog života, rekao mi je.”

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track